Un amplu studiu francez confirmă că vaccinarea este foarte eficace în prevenirea formelor severe de Covid-19

Un amplu studiu francez confirmă că vaccinarea este foarte eficace în prevenirea formelor severe de Covid-19
octombrie 11 10:43 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Un studiu amplu realizat în Franța confirmă că vaccinarea este foarte eficace în prevenirea formelor severe de Covid-19, inclusiv în cazul variantei delta a virusului SARS-CoV-2. 

Autorii studiului au analizat date privind 22 de milioane de persoane cu vârsta de cel puțin 50 de ani începând din decembrie 2020, când a demarat campania de vaccinare în Franța și în celelalte state membre ale Uniunii Europene, și până în iulie 2021.

Dintre persoanele analizate, 11 milioane au fost vaccinate împotriva Covid-19, iar 11 milioane nu au fost vaccinate.

Mai mult, cercetătorii au format “perechi” cuprinzând o persoană vaccinată și una nevaccinată cu același sex, locuind în aceeași zonă și cu vârstă similară. Ulterior, evoluția persoanelor din aceeași pereche a fost urmărită începând cu data încheierii schemei de vaccinare pentru persoana vaccinată.

Rezultatele cercetării arată că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 au avut riscuri cu 90% mai mici de spitalizare sau deces din cauza infecției cu SARS-CoV-2 decât cele nevaccinate.

Astfel, începând cu a 14-a zi după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 a fost mai mic cu 90% pentru persoana vaccinată față de persoana nevaccinată din aceeași pereche.

În cazul infecției cu varianta delta, riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 a fost mai mic cu 84% la persoanele vaccinate cu vârsta de cel puțin 75 de ani și cu 92% pentru grupa de vârstă 50-74 de ani.

Potrivit cercetătorilor, acesta este cel mai amplu studiu realizat până acum la nivel mondial privind eficacitatea vaccinării împotriva Covid-19. Studiul a fost realizat de cercetători de la Epi-Phare, o structură formată prin asocierea casei publice de asigurări de sănătate (Cnam) și autorității franceze de reglementare în domeniul medicamentului (ANSM), și a fost prezentat de agenția AFP.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu