Un medicament pentru depresie poate reduce severitatea apneei obstructive, au descoperit cercetătorii australieni.
Aproape un miliard de oameni din întreaga lume suferă de apnee în somn.Un nou studiu de la universitatea Flinders, din Australia, arată că un medicament utilizat anterior pentru a trata depresia poate reduce severitatea apneei obstructive în somn (OSA).
Deşi nu reprezintă încă un remediu, autorii spun că studiul deschide noi căi pentru dezvoltarea unor tratamente medicamentoase viitoare pentru numărul mare de persoane care nu pot tolera terapiile actuale pentru apneea în somn, cum ar fi aparatele cu presiune pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP).
„Apneea obstructivă în somn poate fi o boală debilitantă, care provoacă somn de proastă calitate noaptea şi somnolenţă în timpul zilei”, spune autorul principal al studiului, dr. Thomas Altree de la FHRMI: Sleep Health (fost Institutul Adelaide pentru Sănătatea Somnului). „Afectează milioane de australieni şi are un impact major asupra sănătăţii şi productivităţii”, a mai precizat medicul.
Cercetări recente au descoperit că o combinaţie de medicamente reboxetină şi oxibutinină, care au fost folosite anterior pentru afecţiuni neînrudite, ar putea fi un tratament eficient pentru apneea obstructivă în somn, dar poate provoca efecte secundare.
„Am vrut să vedem dacă reboxetina singură ar putea fi eficientă şi să evaluăm cum mai exact modifică respiraţia în timpul somnului”, a mai spus doctorul.Echipa a desfăşurat un studiu multicentric dublu orb, randomizat, încrucişat, controlat cu placebo, împreună cu cercetători de la Institutul Woolcock din Sydney (urmând un standard de aur pentru studiile de medicamente), cu 16 persoane care aveau OSA.
Ei au testat doze unice de monoterapie cu reboxetină în comparaţie cu o combinaţie de reboxetină şi oxibutinină sau placebo
.„Rezultatele noastre au arătat că reboxetina singură poate reduce severitatea apneei în somn”, a declarat dr. Altree. „Am descoperit că medicamentul a redus numărul de evenimente de apnee în somn pe oră şi a îmbunătăţit nivelul de oxigen, în timp ce adăugarea de oxibutinină nu a provocat îmbunătăţiri suplimentare.
Cercetătorii au folosit o metodă de calcul de ultimă generaţie pentru a determina modul în care medicamentul stabilizează respiraţia în timpul somnului, ceea ce permite identificarea pacienţilor care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma medicamentului în viitor.
Descoperirile echipei prezintă primele dovezi că reboxetina singură reduce severitatea OSA şi oferă o perspectivă suplimentară asupra rolului inhibitorilor recaptării norepinefrinei asupra stabilităţii căilor respiratorii superioare în timpul somnului
.„Tratamentul actual, standardul de aur pentru apneea în somn, este un dispozitiv CPAP în timpul somnului. Dar această abordare nu adresează faptul că există diferite cauze pentru apneea în somn. În plus, mulţi oameni nu pot să tolerez CPAP pe termen lung”, a explicat dr. Altree, menţionând că acest studiu oferă un pas important pentru dezvoltarea viitoare a medicamentelor.
Lucrarea este publicată în Journal of Clinical Sleep Medicine.