Un nou studiu a găsit o modalitate de a opri proteina cheie implicată în răspândirea cancerului pulmonar

Un nou studiu a găsit o modalitate de a opri proteina cheie implicată în răspândirea cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer şi principala cauză a deceselor cauzate de cancer în lume.

Un nou studiu realizat de Universitatea americană Tulane a identificat o cale moleculară necunoscută până acum, care ar putea avea un rol esenţial în stoparea cancerului pulmonar.

Cercetarea, care va fi publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS, ar putea duce la dezvoltarea unui nou medicament anticancer şi la un tratament mai personalizat pentru cancerul pulmonar, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Hua Lu, titularul catedrei în cercetarea cancerului de la facultatea de medicină Tulane, într-un comunicat al universităţii.

Studiul a descoperit că o proteină supresoare tumorală cunoscută, numită RBM10, poate inhiba creşterea cancerului pulmonar prin suprimarea funcţiei c-Myc, o proteină care determină creşterea şi proliferarea celulelor canceroase atunci când este supraexprimată.

Cercetătorii au descoperit că RBM10 se asociază cu două proteine ribozomale (RPL5 şi RPL11) pentru a destabiliza c-Myc şi a împiedica răspândirea cancerului pulmonar.

Aceste descoperiri sunt primele care identifică o relaţie de inhibare a cancerului între aceste proteine.

„Am descoperit că RBM10 poate viza direct c-Myc pentru degradare şi reduce efectele sale cancerigene prin legarea cu RPL5 şi RPL11", a declarat Lu.

„Ştim multe despre cancer, dar moleculele implicate sunt încă necunoscute. Pas cu pas, dobândim cunoştinţele necesare", a precizat el.

Pentru a înţelege modul în care procesul poate funcţiona pentru a opri progresia cancerului pulmonar, imaginaţi-vă două fabrici într-o celulă, fiecare fabricând piese pentru asamblarea în noi maşinării proteice; Gena c-Myc joacă în mod regulat un rol în acest proces de producţie de proteine - şi în creşterea celulară în general - şi oamenii nu ar putea trăi fără ea.

Ocazional, procesul de fabricaţie este perturbat, iar fabricile încep să producă piese incorecte. Atunci când începe să se formeze cancerul, acesta foloseşte c-Myc pentru a continua producţia, permiţând ca aceste „piese de schimb" să se acumuleze şi să formeze tumori.

Proteina supresoare RBM10, cu ajutorul lui RPL5 şi RPL11, poate destabiliza c-Myc şi poate opri creşterea tumorilor.

De asemenea important, cercetarea a mai descoperit că, o formă mutantă a RBM10, care se găseşte adesea în cancerele pulmonare, îşi pierde capacitatea de a suprima c-Myc, nu reuşeşte să se lege de proteinele ribozomale RPL5 şi RPL11 şi, în cele din urmă, promovează creşterea tumorală în loc să o suprime.

„RBM10 este o proteină importantă care poate suprima celulele canceroase, dar atunci când un cancer doreşte să se dezvolte, va produce o mutaţie în RBM10 şi-i va bloca această funcţie", a menţionat Lu.

Cercetătorul speră să studieze în continuare modul în care funcţionează mutantul RBM10 în speranţa de a dezvolta un medicament anticancer care să îl vizeze.

„Sperăm să putem concepe o moleculă care să vizeze în mod specific proteina mutantă, deoarece este o structură specială care nu există în ţesutul normal", a spus Lu.

Cercetătorii încearcă acum să convertească această proteină mutantă, pentru a o face să suprime activitatea cancerigenă a c-Myc.

viewscnt