A fost dezvoltat un nou test de laborator care poate măsura nivelurile de oligomeri beta-amiloid din probele de sânge, ce pot fi folosite pentru a diagnostica apariţia maladiei Alzheimer cu mulţi ani înainte de apariţia primelor semne ale bolii.
În prezent, pacienţii primesc, în general, un diagnostic de Alzheimer numai după ce prezintă semne binecunoscute ale bolii, cum ar fi pierderea memoriei. La acel moment, cele mai bune opţiuni de tratament nu fac altceva decât, eventual, să încetinească progresia ulterioară a simptomelor.
Dar cercetările au arătat că „seminţele” care cauzează demenţa Alzheimer sunt plantate cu ani, chiar cu zeci de ani, mai devreme, cu mult înainte să apară deficienţele cognitive, care fac posibil un diagnostic.
Aceste „seminţe” sunt proteinele beta amiloide care se pliază greşit şi se adună împreună, formând mici agregate numite oligomeri. De-a lungul timpului, printr-un proces pe care oamenii de ştiinţă încă încearcă să-l înţeleagă, se crede că aceşti oligomeri „toxici” de beta-amiloid se dezvoltă în boala Alzheimer.
O echipă condusă de cercetători de la universitatea din Washington a dezvoltat un test de laborator care poate măsura nivelurile de oligomeri beta-amiloid din probele de sânge.
După cum raportează echipa de la WU într-o lucrare publicată luni în jurnalul de ştiinţă Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS, testul, cunoscut sub acronimul de SOBA, ar putea detecta oligomeri în sângele pacienţilor cu boala Alzheimer, dar nu şi la majoritatea membrilor grupului de control care nu a prezentat semne de afectare cognitivă la momentul recoltării probelor de sânge.
Cu toate acestea, SOBA a detectat oligomeri în sângele a 11 indivizi din grupul de control.
Înregistrările examinărilor ulterioare au fost disponibile pentru 10 dintre aceşti indivizi şi toţi au fost diagnosticaţi ani mai târziu cu deficienţe cognitive uşoare sau patologie cerebrală în concordanţă cu boala Alzheimer.
În esenţă, pentru aceşti 10 indivizi, testul SOBA a detectat oligomerii toxici înainte de apariţia simptomelor.
„Ceea ce şi-au dorit clinicienii şi cercetătorii este un test de diagnostic fiabil pentru boala Alzheimer - şi nu doar un test care confirmă un diagnostic de Alzheimer, ci unul care poate detecta şi semne ale bolii înainte de apariţia tulburărilor cognitive”, a declarat autorul principal al cercetării, Valerie Daggett, profesor de bioinginerie la UW şi membru al Institutului de Inginerie şi Ştiinţe Moleculare, într-un comunicat.
Acest lucru este important pentru sănătatea indivizilor şi pentru toate cercetările asupra modului în care oligomerii toxici de beta-amiloid continuă şi provoacă daunele pe care le provoacă, spune ea.
„Ceea ce arătăm aici este că SOBA poate fi baza unui astfel de test.”
SOBA, care este acronimul pentru soluble oligomer binding assay - analiza de legare a oligomerului solubil - exploatează o proprietate unică a oligomerilor toxici. Când proteinele beta amiloid cu defecte de pliere încep să se aglomereze în oligomeri, ele formează o structură cunoscută sub numele de placă alfa. Plăcile alfa nu se găsesc, de obicei, în mod natural, iar cercetările anterioare ale echipei prof. Daggett au arătat că plăcile alfa tind să se lege de alte plăci alfa.
În testul SOBA există o placă alfa sintetică, concepută de cercetători, care se poate lega de oligomerii din probele de lichid cefalorahidian sau de sânge. Testul utilizează apoi metode standard pentru a confirma dacă oligomerii ataşaţi la suprafaţa testului sunt alcătuiţi din proteine beta amiloid.
Echipa a testat SOBA pe mostre de sânge de la 310 voluntari care şi-au pus la dispoziţia cercetătorilor probe de sânge şi unele dintre datele lor medicale pentru studiul maladiei Alzheimer. La momentul în care au fost prelevate probele de sânge, voluntarii au fost înregistraţi ca neavând semne de afectare cognitivă, deficienţă cognitivă uşoară, boala Alzheimer sau altă formă de demenţă.
Testul SOBA a detectat oligomeri în sângele persoanelor cu uşoare deficienţe cognitive şi simptome moderate până la severe de boală Alzheimer. În 53 de cazuri, diagnosticul de Alzheimer al subiectului de cercetare a fost verificat după moarte prin autopsie, iar probele de sânge de la 52 dintre aceştia, care fuseseră prelevate cu ani înainte de deces, conţineau oligomeri toxici.
De asemenea, testul SOBA a detectat oligomeri la acei membri ai grupului de control care, conform datelor înregistrate arată, că au dezvoltat mai târziu o deficienţă cognitivă uşoară. Probele de sânge ale altor indivizi din grupul de control care nu au avut probleme, nu au prezentat nici oligomeri toxici.
Echipa lucrează în prezent cu oamenii de ştiinţă de la AltPep, o companie subsidiară a UW, pentru a dezvolta SOBA într-un test de diagnosticare pentru oligomeri.
În cadrul studiului, echipa a arătat, de asemenea, că SOBA ar putea fi modificat cu uşurinţă pentru a detecta oligomeri toxici ai unui alt tip de proteine asociate cu boala Parkinson şi cu demenţa cu corpi Lewy.„Descoperim că multe boli umane sunt asociate cu acumularea de oligomeri toxici care formează aceste structuri de plăci alfa”, a explicat prof. Daggett.
„Nu doar Alzheimer, ci şi Parkinson, diabetul de tip 2 şi multe altele. SOBA preia acea structură unică a plăcii alfa, aşa că sperăm că această metodă poate ajuta la diagnosticarea şi studierea şi altor boli cu „defecte de pliere ale proteinelor”.
Autorii cred că testul SOBA are şi un potenţial suplimentar şi ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc sau cu o incubaţie a bolii, precum şi ca o citire a eficacităţii terapeutice pentru a ajuta la dezvoltarea unor tratamente timpurii pentru boala Alzheimer.