Un studiu realizat de un furnizor privat de servicii de sănătate din România sugerează că doar 47% dintre persoanele care au avut Covid-19 mai au anticorpi specifici SARS-CoV-2 la 6 luni după vindecare.
Studiul a fost demarat în august 2020 şi a fost realizat în Bucureşti şi Cluj, autorii folosind testul de anticorpi IgG anti-nucleocapsidă – anticorpii specifici virusului.
În faza I a studiului a fost evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, în timp ce în faza a II-a a fost examinat gradul de protecţie după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depăşirea fazei acute a bolii.
În faza II a studiului au fost testaţi doar pacienţii care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluţia în timp a anticorpilor specifici.
Rezultatele studiului arată că doar 47% dintre persoanele vindecate de Covid-19 au mai prezentat anticorpi specifici SARS-CoV-2 detectabili.
În faza I s-au evidenţiat anticorpi la 79% dintre persoanele incluse în studiu, la mai puţin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între femei şi bărbaţi.
Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecaţi, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariţiei de noi simptome sugestive Covid-19.
Cazuistica internaţională cuprinde puţine descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvenţierii suplimentare şi a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.
Studiul mai arată că 44% dintre persoanele testate au prezentat simptome post-vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăţi respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.
În schimb, 59% dintre pacienţii cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieşirea din izolare.
Numeroase alte studii internaţionale au arătat că, după vindecare, pacienţii nu mai sunt contagioşi, în ciuda unei eventuale persistenţe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepţiile se înscriu în categoria unor situaţii specifice, de pacienţi imunodependenţi sau cu forme severe de boală.