Un tip de lumină ultravioletă nepericulos pentru oameni, numit lumină far-UVC (207-222 nm), elimină peste 99,9% din virusurile SARS-CoV-2 prezente în particule din aer, arată un studiun realizat de cercetători de la Universitatea Columbia din Statele Unite.
Dispozitivele cu lumină UVC folosită în mod curent pentru dezinfecţie, cu lungimea de undă peste 254 nm, este eficientă, dar nu pot fi folosite decât în spaţii neocupate, deoarece lumina UVC este periculoasă pentru oameni.
Însă cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit, în urma testelor realizate, că şi lumina UVC cu lungimi de undă nepericuloase pentru oameni pot fi eficiente pentru eliminarea virusului, arată studiul publicat recent în “Scientific Reports”.
“Rezultatele noastre arată că dezinfecţia continuă a mediului cu lumină far-UVC în limitele acceptate de reglementările actuale poate reduce foarte mult nivelul virusurilor din aer în spaţii interioare în care sunt prezenţi oameni”, a explicat dr. David Brenner, autorul principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Potrivit cercetătorilor, chiar şi o expunere redusă la lumină far-UVC a distrus peste 99,9% dintre virusurile existente în aer.
În testele realizate, cercetătorii au introdus în aerul din spaţii interioare mici stropi de apă în care era prezent un coronavirus care provoacă răceală, care este foarte apropiat ca structură de SARS-CoV-2.
În spaţiile respective a fost introdus un dispozitiv cu lumină far-UVC, iar ulterior cercetătorii au colectat particulele pentru a identifica câte virusuri mai sunt active.
Ulterior, cercetătorii au demarat un alt studiu în care au testat lumina far-UVC asupra virusului SARS-CoV-2, iar rezultatele preliminare sunt foarte asemănătoare cu cele ale primului studiu.
Autorii studiului consideră că cercetătorile lor arată că lumina far-UVC poate fi folosită cu succes pentru a reduce riscul de infecţie în spaţii închise populate.