Limfomul non-Hodgkin este o afecţiune malignă comună a sângelui şi apare atunci când numărul limfocitelor creşte în mod necontrolat. Societatea Americană de Cancer estimează că în Statele Unite vor apărea peste 80.500 de cazuri noi şi 20.100 de decese în 2023. O nouă terapie bazată pe medicina nucleară a vindecat limfomul non-Hodgkin uman pe un model animal, potrivit unei cercetări publicate în numărul din aprilie al revistei Journal of Nuclear Medicine.
În recentul studiu, s-a constatat că o singură doză de radioimunoterapie, [177Lu]Lu-ofatumumumab, a eliminat rapid celulele tumorale şi a prelungit viaţa şoarecilor injectaţi cu celule canceroase pentru mai mult de 221 de zile (punctul final al studiului), comparativ cu mai puţin de 60 de zile pentru alte tratamente şi doar 19 zile la şoarecii de control netrataţi.
Standardul de tratament pentru mulţi pacienţi cu limfom non-Hodgkin implică chimioterapie şi imunoterapie care vizează proteina CD20, care este foarte bine exprimată în majoritatea celulelor de limfom non-Hodgkin.
„Deşi această combinaţie de chimioterapie cu imunoterapie este de obicei eficientă iniţial, mulţi pacienţi nu răspund sau recidivează, astfel că avem nevoie de terapii îmbunătăţite", a declarat dr. Richard L. Wahl, profesor şi director al Institutului de radiologie Mallinckrodt din cadrul facultăţii de medicină a universităţii Washington, din Missouri, Statele Unite.
În cadrul studiului, cercetătorii au combinat ofatumumumab, un anticorp monoclonal complet uman împotriva CD20 (anti-CD20) dezvoltat recent, cu 177Lu, un radioizotop terapeutic utilizat pe scară largă care poate distruge celulele canceroase.
Ei au determinat apoi caracteristicile in vitro ale [177Lu]Lu-ofatumumumab, au estimat dozimetria radiaţiilor pentru om şi au evaluat eficacitatea terapeutică a acestuia pentru limfomul non-Hodgkin într-un model de şoarece.
Cea mai semnificativă descoperire a studiului a venit din studiul de terapie preclinică.
Şoarecii injectaţi cu limfom uman cu celule B au fost fie netrataţi, fie trataţi cu ofatumumumab neetichetat, sau trataţi cu 8,51 MBq de [177Lu]Lu-IgG, fie trataţi cu 0,74 MBq sau 8,51 MBq de [177Lu]Lu-ofatumumumumab.
Cele mai bune rezultate au apărut cu 8,51 MBq de [177Lu]Lu-ofatumumumab, pentru care supravieţuirea medie a fost de peste 221 de zile, vindecând practic şoarecii.
Supravieţuirea medie a şoarecilor netrataţi şi a celor trataţi cu ofatumumumab neetichetat, [177Lu]Lu-IgG şi 0,74 MBq de [177Lu]Lu-ofatumumumab a fost de 19, 46, 25 şi, respectiv, 59 de zile.
„Mai mult, la şoarecii trataţi cu 8,51 MBq de [177Lu]Lu-ofatumumumab, tumorile detectabile au fost eliminate complet în două zile. Pe de altă parte, şoarecii trataţi cu celelalte terapii sau lăsaţi netrataţi au continuat să prezinte celule tumorale prezente", a explicat dr. Wahl.
Cercetătorii au reuşit să producă [177Lu]Lu-ofatumumumab cu un randament ridicat şi o puritate mare.
Acesta a prezentat caracteristici favorabile in vitro şi estimări dozimetrice care susţin fezabilitatea transpunerii la om.
„Rezultatele terapeutice excelente în acest model animal de limfom uman cu celule B sugerează că acest tratament curativ ar trebui să fie testat la pacienţi cu limfom non-Hodgkin", a menţionat dr. Wahl.
Potrivit medicului, dacă testarea va avea succes la om, ar putea reprezenta o nouă opţiune de tratament „excelentă" pentru pacienţii cu această boală.