Dr. Adela Cojan, CNAS: Cancerul nu va dispărea niciodată complet, dar prevenirea lui poate reduce mortalitatea

Dr. Adela Cojan, CNAS: Cancerul nu va dispărea niciodată complet, dar prevenirea lui poate reduce mortalitatea

Accesul românilor bolnavi de cancer la terapiile inovatoare a fost unul dintre subiectele dezbaterii ,,Fighting Cancer360”, organizată de redacţia 360medical.ro. ,,Din cei 7 miliarde de lei alocaţi anul acesta, ponderea cheltuielilor cu medicaţia curativă a fost de 40%  în cazul cancerelor. Pe lângă tratamentele medicamentoase, finanţăm şi programul de radioterapie, precum şi medicamentele cuprinse în contractele cost- volum, cost-volum-rezultat astfel încât să îmbunătăţim accesul pacienţilor la terapia anticanceroasă”, a precizat Conf. univ. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS) .

Tratamentele moderne, ţintite, personalizate, imunoterapia, hormonoterapia, terapiile biologice, radioterapia reprezintă remedii excepţionale care fie vindecă, fie îmbunătăţesc consistent calitatea vieţii pacienţilor cu cancer. Cu toate acestea, progresele în tratament, dar şi depistarea precoce nu vor fi niciodată îndeajuns pentru a opri pe deplin flagelul şi povara cancerelor.

,,Cercetările au demonstrat că o treime din cancere se datorează expunerii la factorii de risc sau de mediu sau genetici. Rezultatele altor cercetări au concluzionat că majoritatea localizărilor de cancere se datorează în primul rând mutaţiilor genetice în timpul replicării normale a ADN-ului, prin urmare suntem expuşi cam toţi. Plătim preţul faptului că organismul nostru este compus din trilioane de celule şi că diviziunea celulară uneori se dovedeşte a fi un proces imperfect. De aceea cred că este puţin probabil ca maladia să fie eradicată vreodată. Totuşi eradicarea se află undeva între idealul din sănătatea publică şi ghinionul deprimant al diviziunii celulare”, a spus conf. univ. dr. Adela Cojan, în cadrul evenimentului online ,,Fighting Cancer360”.

Şefa CNAS a mărturisit că s-a bucurat să regăsească în Programul Naţional de Combatere a Cancerului măsurile de prevenţie, de modificare a stilului de viaţă cum ar fi renunţarea la fumat sau la consumul exagerat de alcool, menţinerea indicelui de masă corporală normal, practicarea de exerciţii fizice.

,,Ne ambiţionăm să depistăm persoanele cu risc genetic crescut de a dezvolta cancere, cu ocazia implementării în acest program a testării biomarkerilor. Acest lucru ne-ar putea ajuta să facem o terapie ţintită şi o depistare ţintită către persoanele aflate la risc”, a spus dr. Adela Cojan.

Unii cercetători susţin translatarea finanţării dinspre partea curativă mai mult către partea de prevenţie, alţii dimpotrivă argumentează că finanţarea trebuie să se îndrepte cu preponderenţă către partea curativă.

,,Oricum cancerul nu va dispărea niciodată complet. Totuşi ştim că prevenirea poate să conducă la reducerea substanţială a morbidităţii şi mortalităţii prin cancer şi mai ales depistarea precoce”, a mai spus preşedintele CNAS, care e de părere că cercetarea în materie de prevenire nu este atractivă, fiindcă majoritatea dintre noi suntem mai mult societăţi reactive, mai puţin proactive, iar vindecarea unui pacient cu cancer este mult mai spectaculoasă decât prevenirea bolii la o persoană sănătoasă.

,,Şi noi anul  acesta am solicitat şi am primit o mărire a fondurilor alocate pentru programele naţionale de sănătate curative astfel încât să intrăm în special în partea de prevenţie şi de depistare precoce şi în acţiunile de screening ce vor urma aşa cum sunt ele trecute ca obiective cu responsabilităţi şi termene de implementare”, a mai precizat dr. Adela Cojan.

Urmăreşte şi [VIDEO] Dr. Viorica Rădoi la dezbaterea Fighting Cancer 360: Testele de genetică, prohibitive pentru pacienţi

viewscnt