[VIDEO] Adela Cojan, preşedinte CNAS, despre Pactul pentru Inovaţie în Sănătate: Ar fi trebuit încheiat încă de acum 30 de ani

[VIDEO] Adela Cojan, preşedinte CNAS, despre Pactul pentru Inovaţie în Sănătate: Ar fi trebuit încheiat încă de acum 30 de ani

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a lansat în această lună, în cadrul evenimentului PACT for Health: parteneriat strategic şi inovaţie pentru pacienţi, un document de colaborare cu factorii de decizie, pe 4 axe majore: accesul optim şi echitabil la inovaţie al pacienţilor români, stimularea cercetării şi dezvoltării in industria farmaceutică inovatoare, un sistem de sănătate transparent şi bazat pe dovezi, în beneficiul pacienţilor români, şi finanţarea adecvată şi predictibilă a medicamentelor inovatoare şi vaccinurilor. Pactul pentru Inovaţie în Sănătate, îşi propune să-i unească pe toţii factorii de decizie, partide politice, asociaţii de pacienţi, experţi, medici, industrie, pentru a îmbunătăţi rapid sistemul de sănătate. Conf. univ. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar CNAS, susţine acest pact după cum a declarat într-un interviu video pentru 360medical.ro.

România se află pe locuri codaşe la toţi indicatorii privind sănătatea, de la speranţa de viaţă la mortalitate prevenibilă şi acces la medicamente.

,,De-a lungul timpului toţi miniştrii, cei 30 pe care i-am avut până acum, au declarat că trebuie prioritizată Sănătatea, însă partea financiară a fost mai puţin sustenabilă în declaraţiile acestor miniştri. Era de acum 30 de ani momentul să prioritizăm Sănătatea”, a precizat conf. univ. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar CNAS.

În opinia sa, este momentul să prioritizăm Sănătatea, fiindcă timp de 50 de ani de comunism acest domeniu a fost declarat neproductiv, ca fiind sectorul care numai consumă, fără să producă.

,,S-a dovedit, cel puţin în timpul pandemiei, că readucerea şi reintegrarea pacienţilor infectaţi în câmpul muncii poate aduce beneficii economice”, a afirmat dr. Adela Cojan.

Sisteme sanitare care au investit în ambulatorii şi în asistenţa medicală primară sunt cele mai eficiente din lume, a precizat şeful CNAS care a exemplificat cu sistemul francez şi sistemul olandez, care au investit mult în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriile clinice de specialitate.

,,Sunt sistemele care rezolvă 80% din patologia de adresare, astfel încât în spitalele de acuţi să nu ajungă decât pacienţii a căror viaţă le este pusă în pericol”, a spus dr. Adela Cojan.

Revenind la subiectul Pactului pentru Inovaţie în Sănătate, preşedintele CNAS a mărturisit: ,,Cred cu tărie în existenţa acestui pact despre care ar fi trebuit semnat, încheiat, încă de acum 30 de ani”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este cea care a dovedit că nu numai sistemul sanitar contribuie la îmbunătăţirea indicatorilor de morbiditate şi mortalitate a oricărei ţări, dar şi că sistemul sanitar nu poate contribui oricât de mult ar fi finanţat decât cu maxim 10 până la 12 procente în îmbunătăţirea indicatorilor de morbiditate, mortalitate dintr-o ţară. Până la urmă contează stilul nostru de viaţă, nivelul de educaţie, gradul de cultură, nivelul socio-economic, modul în care ne gestionăm stresul, prevenţia factorilor de risc asociaţi bolilor cronice cu impact major în sănătatea publică.

Alte ţări au deja o colaborare constantă cu industria farmaceutică inovatoare, au semnat documente de colaborare pentru a asigura accesul sustenabil şi predictibil la terapii şi soluţii de ultimă generaţie.

La noi însă, ,,există o colaborare, există întâlniri permanente cu deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă, aceştia însă, se plâng că există timpi lungi de aşteptare de la depunerea cererilor de introducere pe piaţă până la aprobarea introducerii pe piaţă”, a subliniat dr. Adela Cojan, care a furnizat câteva date referitoare la buget şi decontarea medicamentelor în România.

,,Din totalul fondurilor pe care Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate le consumă pentru decontarea medicamentelor, 70% din aceste fonduri merg către medicamentele inovatoare. Consumăm din total fond al asigurărilor sociale de sănătate în jur de 36%”, a spus preşedintele CNAS.

Cu toate acestea, românii sunt în prezent ultimii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte accesul la tratamente de ultimă generaţie. ,,Trebuie mai mult pus accentul pe studii clinice prin intermediul cărora şi pacienţii noştri ar putea avea acces rapid la medicamente inovatoare”, a atras atenţia dr. Adela Cojan, referindu-se la paşii care trebuie făcuţi pentru ca România să nu mai fie pe locul codaş.

Este necesară reducerea timpilor privind autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentelor, a mai spus preşedintele CNAS, care a amintit şi de strategia Comisiei Europene, strategia farmaceutică, prin intermediul căreia statele membre vor avea posibilitatea să menţioneze inclusiv factorii care blochează intenţia introducerii pe piaţă a medicamentelor inovatoare.

,,Există voinţa acestei Comisii Europene pentru noua strategie farmaceutică europeană de stabilire unitară a preţurilor de rambursare, astfel încât să nu mai existe impedimente în legătură cu implementarea acestora inclusiv în ţările mai sărace, printre care ne situăm şi noi”, a adăugat dr. Adela Cojan.

 

viewscnt