Accesul pacienţilor români fără întreruperi la medicamente, indiferent că vorbim de medicamente uzuale, ieftine sau scumpe, ori de medicamente inovative, sau de terapii genice, celulare, în această perioadă este extrem de important, în contextul în care ne luptăm şi cu pandemia de COVID-19. Finanţarea joacă un rol cheie, iar proiectul bugetului alocat Sănătăţii în 2022 prevede majorări la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În acest an Casa Naţională de Asigurări de Sănătate poate să negocieze şi să încheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita sumei de 4,3 miliarde lei. Ce ne-a învăţat pandemia de COVID-19 cu privire la priorităţile de finanţare în Sănătate explică pe larg conf. univ. dr. Adela Cojan, preşedintele CNAS, într-un interviu acordat 360medical.ro.
,,Pandemia ne-a învăţat multe lucruri. Ne-a învăţat în primul rând să fim solidari. Ne-a învăţat în al doilea rând să punem pe primul loc, aşa cum au declarat toţi strategii Sănătăţii ai României şi ai lumii, şi ai OMS-ului, asistenţa medicală primară, care, într-adevăr, ne-a ajutat şi pe noi, şi pe celelalte sisteme de sănătate, să gestionăm într-un mod eficient aceste cazuri astfel încât să decolmatăm spitalele de cazurile internate nejustificat”, a declarat Adela Cojan. Preşedintele CNAS a subliniat că pandemia ne-a ajutat să vedem care sunt lacunele fiecărui sistem de sănătate din fiecare ţară europeană.
Terapia genică ar putea schimba viaţa pacienţilor prin introducerea unor gene funcţionale care să schimbe mecanismele defectuoase ale unor gene disfuncţionale, prin urmare ,,ar trebui să avem interes în a implementa strategii terapeutice personalizate cu ajutorul acestor secvenţieri genetice care s-au dezvoltat”, e de părere conf. univ. dr. Adela Cojan.
La început poate să fie destul de costisitoare această terapie personalizată, dar ea se administrează o dată în viaţă.
,,Am putea implementa o finanţare în avans, o finanţare proactivă, pentru că suntem un fond social de asigurări sociale de sănătate care pune mult accent pe prevenţie. Acest drum ar trebui să constituie un curaj din partea decidenţilor sectorului sanitar în legătură cu constituirea bazelor de date clinice şi crearea bazelor de date la scară populaţională în ceea privesc informaţiile genomice”, a mai spus preşedintele CNAS.
În opinia sa, este momentul să prioritizăm Sănătatea, fiindcă timp de 50 de ani de comunism acest domeniu a fost declarat neproductiv, ca fiind sectorul care numai consumă, fără să producă. ,,S-a dovedit, cel puţin în timpul pandemiei, că readucerea şi reintegrarea pacienţilor infectaţi în câmpul muncii poate aduce beneficii economice”, a afirmat dr. Adela Cojan, referindu-se la un Pact pentru Inovaţia în Sănătate, care ar fi trebuit încheiat în urmă cu 3 decenii.
Preşedintele CNAS susţine că ,,acţiunea de finanţare a acestor contracte cost-volum, cost-volum-rezultat despre care vă spuneam că sunt mult mai eficiente decât decontarea efectivă a medicamentelor în ambulatoriu, pentru că, într-adevăr, ne dă rezultate şi ne confirmă faptul că pacienţii noştri obţin starea de sănătate dorită, deci este vorba de regândirea unor acorduri multianuale, în baza cărora să se poată încheia contracte anuale”.