[VIDEO] Argumente pro vaccinare COVID pentru pacienţii cu scleroză multiplă, susţinute de un renumit neurolog român în Belgia

[VIDEO] Argumente pro vaccinare COVID pentru pacienţii cu scleroză multiplă, susţinute de un renumit neurolog român în Belgia

În Belgia aproximativ 10.000 de persoane suferă de scleroză multiplă. Dacă am extrapola incidenţa bolii de 1 la 1000 de persoane, la România ar rezulta că 19.000 de români au scleroză multiplă (SM). Cât de vulnerabili sunt în faţa COVID-19 şi de ce ar trebui să se vaccineze, vine cu argumente prof. univ. dr. Veronica Popescu, medic neurolog specializat în scleroza multiplă la Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt din Belgia, care spune că belgienii cu SM în mare parte s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Majoritatea persoanelor cu scleroză multiplă  din Belgia sunt vaccinate împotriva COVID-19, asta însemnând 97-98% din pacienţii Centrului Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt. În momentul acesta există 5 tratamente de linia a doua în scleroză multiplă, din care două împiedică producţia de anticorpi.

,,Din aceste 5 categorii numai două sunt demonstrate ca având un răspuns imun scăzut după vaccinările împoriva COVID. Celelalte 3 categorii de medicamente păstrează un răspuns imun foarte bun după vaccinuri”, a declarat dr. Veronica Popescu.

Medicul neurolog recomandă ca persoanele cu SM să îşi facă cât mai repede boosterul, iar cei din jurul lor să se vaccineze împotriva COVID-19.

,,Membrii familiei, membrii din jurul lor să fie toţi vaccinaţi, iar persoanele cu scleroză multiplă să se protejeze cât mai mult şi să evite situaţiile periculoase”, sfătuieşte medicul.

În ceea ce priveşte nivelul de protecţie împotriva COVID-19, procentajele cele mai importante sunt la ora actuală la vaccinurile ARNm.

,, În scleroza multiplă nu există nicio diferenţă cu populaţia generală ca nivel de protecţie, sigur că procentajele cele mai importante sunt la ora actuală la vaccinurileARNm, urmate de vaccinul de la AstraZeneca, şi la ora actuală cu procentaje mai scăzute este vaccinul de la Johnson&Johnson care este de altfel şi numai o doză”, a spus neurologul român stabilit în Belgia.

Pacienţii în cazul cărora tratamentele medicamentoase împiedică producţia de anticorpi trebuie discute cu medicul foarte deschis de ce nu este cazul să se schimbe tratamentul pentru scleroza multiplă.

,,În momentul în care o persoană cu scleroză multiplă este foarte bine controlată cu tratamentul pe care îl are, este o decizie foarte dificilă să opreşti tratamentul şi să schimbi cu altceva”, a subliniat dr. Veronica Popescu. Acesta a explicat că de fiecare dată când se începe un tratament nou, se iau în discuţie aceleaşi riscuri. Riscul opririi unui tratament fără măsuri de precauţie este rebound-ul, pe care nu şi-l doreşte nimeni, nici medicul, nici pacientul.

,,Dintre pacienţii noştri care sunt trataţi cu cele două categorii de medicamente care blochează răspunsul imun după vaccinare, cam 90% din pacienţi nu au dezvoltat un răspuns imun”, a afirmat neurologul, care a ţinut să precizeze că răspunsul imun contra COVID este mult mai complex.

,,Sunt studii în scleroză multiplă care au demonstrat că şi la pacienţi sub tratamente care inhibă producţia de anticorpi, 90-95% dintre ei dezvoltă un răspuns imun celular contra COVID”, a punctat specialista.

Există teste foarte speciale care nu se pot efectua în orice laborator pentru a demonstra acest răspuns imun celular, însă nu sunt foarte accesibile. Belgienii, spre deosebire de români sunt destul de receptivi la vaccinarea împotriva COVID-19, inclusiv pacienţii cu scleroză multiplă

,,Noi sfătuim pacienţii să se vaccineze nu numai contra COVID-19 dar şi contra altor boli, inclusiv a gripei”, a mărturisit dr. Veronica Popescu, care s-a referit inclusiv la gripă, despre care se ştie că poate duce la puseuri de scleroză multiplă.

,,În cazul COVID-19 datele nu sunt foarte clare, dacă boala ar putea creşte numărul de puseuri, numărul de agravări ale sclerozei multiple. Mai aşteptăm să adunăm mai multe date, dar sigur că este un risc”, e de părere prof. dr. Popescu.

Persoanele cu scleroză multiplă suferă mult mai mult în cazul unei afecţiuni virale. ,,O persoană cu scleroză multiplă care face o gripă sau COVID va suferi mult mai mult şi va fi mult mai afectată de această boală pentru că pe de o parte va avea simptomele de COVID şi pe de altă parte şi simptomele de scleroză multiplă care se agravează”, a argumentat medicul.

De altfel, şi neurologii din România recomandă vacccinarea împotriva COVID-19 a bolnavilor de SM. Conf. dr. Adriana Dulămea a precizat în cadrul dezbaterii ,,Multiple Sclerosis 360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, că pacienţii cu scleroză multiplă vaccinaţi împotriva Covid-19 nu fac mai multe puseuri.

viewscnt