Conf. univ. dr. Mihai Craiu, de la UMF ,,Carol Davila”, Disciplina 2 Pediatrie, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu- Rusescu" a participat la dezbaterea ,,Vaccines 360”, organizată de redacţia 360medical.ro, şi a vorbit despre vaccinarea împotriva infecţiilor pneumococice la copii în România şi efectul acesteia asupra scăderii pneumoniilor comunitare. ,,Dacă ne uităm strict la copii, constatăm că principalul ucigaş al copiilor cu vârstă de până în 5 ani sunt infecţiile cu localizare în tractul respirator, pneumonie plus infecţii neonatale severe, conform raportării OMS”, a precizat renumitul medic pediatru Mihai Craiu.
Manifestarea ,,Vaccines 360”, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, a avut ca partener ştiinţific Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” Bucureşti, iar conf. univ. dr. Mihai Craiu a reprezentat instituţia de învăţământ medical, venind cu date de ultimă oră despre vaccinarea împotriva infecţiilor cu pneumococ, cu streptococus pneumoniae.
,,Consider că este o problemă foarte importantă atât ca impact în comunitate cât şi ştiinţific. Pe harta europeană, România este un punct foarte mic la cazuri raportate de infecţii pneumococice invazive foarte grave şi foarte severe şi posibil mortale, probabil din cauza faptului că până la momentul pandemiei şi al marelui său impact asupra pacienţilor spitalizaţi nici nu se căuta etiologia foarte activ”, a mărturisit medicul pediatru.
Povestind din experienţa sa de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu- Rusescu", conf. dr. Craiu a atras atenţia că din punct de vedere al urgentistului pediatru infecţiile pneumococice invazive, respectiv pneumoniile complicate, bacteriemia şi meningita, dar şi infecţiile mucosale cu otită medie supurată au o pondere foarte importantă în prezentările atât în reţeaua primară cât şi în spital.
Specialistul a spus că la unitatea sanitară în care lucrează au fost achiziţionate kiturile necesare pentru buna funcţionare a unui aparat de PCR Multiplex în ideea de a exclude la toţi pacienţii cu boli grave respiratorii şi ulterior la toţi copiii spitalizaţi infecţia cu SARS-COV-2. ,,Am constatat că bună parte din infecţiile aparent grave erau pneumococice”, a explicat medicul pediatru.
Recomandările instituţionale sunt ca toate grupele de vârstă să fie vaccinate infecţiilor cu pneumococ.
,,În România în programul Naţional de Vaccinare există vaccinare antipneumococică cee se termină în primul an de viaţă, ulterior nu prea mai avem”, a afirmat cadrul didactic de la UMF Carol Davila”, care a adus în discuţia Comitetului Naţional de Vaccinologie ideea vaccinării pe toată durata vieţii, în opinia sa fiind cost eficientă şi validată în toată lumea.
CDC spune că vaccinarea antipneumococică este destinată sugarilor, dar şi copiilor mai mari şi seniorilor.
,,Imtroducerea vaccinării cu vaccin conjugat, primul fiind cel cu şapte serotipuri introdus în 2000, în Statele Unite în campanie naţională adus la scăderea masivă a bolii invazive pneumococice. Dacă ne uităm numai la stereotipurile conţinute în vaccin, observăm că într-un interval de timp mai scurt decât o legislatură americană s-a observat scăderea cu 99% a infecţiilor invazive cu serotipurile cuprinse în vaccin, corolar de luat acasă pentru decidenţi. Va fi de mândrie pentru acel for instituţional românesc sau din orice ţară care reuşeşte să introducă în programul naţional de vaccinare vaccinarea antipneumococică, aşa cum ar trebui să fie, pentru că va culege roadele până la sfârşitul mandatului”, a afirmat conf. dr. Mihai Craiu la dezbaterea Vaccines 360.
CDC dovedeşte că în doar trei ani a scăzut rata de infecţii pneumococice invazive, mai ales cu pneumococi penicilinorezistenţi, deci scumpi din punct de vedere al costurilor de spitalizare, iar acesta este în opinia medicului pediatru încă un argument major pentru decidenţii de politici de sănătate publică să implementeze o vaccinare pe toată durata vieţii.