Testarea pentru COVID-19 se poate face şi în cabinetele medicilor de familie din România. Există un ordin care reglementează acest aspect, atât activitatea de testare cât şi plata personalului medical implicat în această activitate. Unii medici de familie au estimat că această activitate durează cel puţin 10 minute, în plus, în condiţiile în care ar veni atât persoanele de pe lista medicului respectiv dar şi persoane care nu sunt pe lista acelui medic. Pe de altă parte atunci când vine vorba de plata acestei testări, de 50 de lei per activitate, unii medici de familie spun că este o sumă cam mică. ,,Sunt foarte mulţi medici de familie care testau în cabinet şi înainte de apariţia acestui Ordin”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Daciana Toma, secretarul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi medic primar de medicină de familie.
Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 31.724 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 100.990 teste RT-PCR şi antigen efectuate. conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 28 ianuarie 2022, ora 10.00.
De testarea antigen pentru COVID-19 gratuită la medicul de familie beneficiază doar pacienţii care se încadrează în definiţia de caz.
,,Este foarte important să transmitem mesajul că până la acest moment nu este testare gratuită pe care să o putem oferi întregii populaţii, absolut oricui. Vreau să mă testez şi mă duc şi fac test pe banii Casei. Deocamdată nu. Testarea se face doar pacienţilor simptomatici, şi nu orice fel de simptome, ci acele simptome care se încadrează în definiţia de caz”, a subliniat dr. Daciana Toma, secretarul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medic primar medicină de familie.
Pentru a nu se amesteca pacienţii non COVID cu pacienţii COVID, activitatea la cabinetele medicilor de familie trebuie să se desfăşoare în baza unor programări clare.
,,Chiar dacă ai simptome sugestive pentru infecţia cu COVID şi eşti speriat, nu este cazul să dai buzna la cabinet. Trebuie să suni, să ai o programare şi medicii de familie îşi vor organiza activitatea de testare astfel încât să nu pună în pericol ceilalţi pacienţi”, e de părere medicul de familie.
În Ordin nu este precizat că trebuie să existe circuite separate pentru persoanele care vin la testare
,,Nu trebuie clar desemnate, şi norocul nostru că nu este menţionat acest lucru, pentru că în foarte multe cabinete medicale sau dispensare medicale nu ai cum să realizezi astfel de circuite”, a mărturisit dr. Daciana Toma, în opinia căreia ideal ar fi ca activitatea de testare să nu se întâmple intercalat cu consultaţiile curente.
Personalul medical echipat corespunzător nu este considerat contact direct al unui caz pozitiv. În plus, medicul de familie trebuie să pornească de la premisa că cel din faţa sa ar putea fi infectat COVID.
,,Niciun medic nu vrea să-şi infecteze personalul, niciunul nu vrea să infecteze ceilalţi pacienţi”, a afirmat secretarul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Potrivit Ordinului, testarea pentru COVID-19 poate fi făcută în timpul programului medicului de familie, în afara programului acestuia, precum şi la centrele de permanenţă.
Medicii de familie au cerut la negocierile cu MS şi CNAS să nu mai existe îngrădiri „în timpul programului, în afara programului”. Medicul de familie spune că ,,de fiecare dată când au existat astfel de îngrădiri s-au complicat foarte mult lucrurile”.