VIDEO Dr. Adrian Pană, despre labirintul din sistemul sanitar: Sistemul relaţional este modelul de medicină personalizată românească

VIDEO Dr. Adrian Pană, despre labirintul din sistemul sanitar: Sistemul relaţional este modelul de medicină personalizată românească

Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030 se află în dezbatere publică. Ministerul Sănătăţii a postat documentul la finele anului trecut la rubrica Transparenţă decizională. Strategia propune un nou tip de abordare centrată pe cetăţean, diferită de abordarea de până acum care era centrată pe pacient. ,,Din perspectiva pacientului, nu stăm deloc bine. În momentul în care ajungi să ai nevoie de sistemul de sănătate, începi să circuli printr-un labirint”, a declarat dr. Adrian Pană, coordonatorul procesului de elaborare al Strategiei Naţionale de Sănătate 2022-2030, într-un interviu acordat 360medical.ro.

Sunt multe măsuri noi introduse în Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030, care vor avea un impact atât asupra cetăţenilor, respectiv pacienţilor, cât şi asupra furnizorilor de servicii de sănătate, dar şi asupra profesioniştilor din domeniul medical.

În opinia dr. Adrian Pană, labirintul  din sistemul sanitar actual poate deveni atât de personalizat, încât doi pacienţi cu boli identice pot să aibă trasee complet diferite.

,,În speţă ştim cine e medicul nostru de familie, marea majoritate dintre noi. Dar după medicul de familie se deschid mai multe posibilităţi, ca să nu zic o multitudine. Noi care locuim la Bucureşti suntem mult mai norocoşi, pentru că la fiecare colţ de stradă putem găsi un furnizor de servicii de sănătate, o farmacie, un cabinet medical, un ambulatoriu de specialitate, un UPU, un spital de urgenţă, un spital universitar. Deci, în principiu cei care locuiesc în oraşe mari au o şansă în plus faţă de cei care nu locuiesc în aceste oraşe. Dacă e să mă gândesc la tatăl meu, care locuieşte la 120 km de Bucureşti, în sud, şi la 20 km de primul spital judeţean, de Slobozia, aş putea să spun că are acces la medicul de familie din comună, dar pentru orice altă problemă de sănătate el trebuie să meargă fie la Slobozia, fie la Bucureşti. Ceea ce devine problematic de fapt în momentul de faţă şi frustrant pentru pacient este faptul că după ce a ieşit de la medicul de familie nu ştie în ce parte să meargă”, a precizat medicul.

Pacientul român începe să alerge din specialist în specialist, încearcă la diferite laboratoare pentru a putea accesa analizele care sunt decontate şi ca să răzbească în acest sistem apelează la relaţii.

,,Sistemul relaţional este modelul de medicină personalizată românească în momentul de faţă, din păcate. Eu cred că genul acesta de medicină personalizată a salvat foarte multe vieţi”, a recunoscut dr. Adrian Pană.

 ,,Cu sistemul relaţional e foarte simplu, pentru că ai dat un telefon. Dacă reuşeşti să ajungi la o internare în spital, atunci cumva analizele vin de la sine”, a explicat medicul, care crede că labirintul dinaintea spitalului nu ar trebui să existe.

Profesioniştii în sănătate sunt atât de aglomeraţi să rezolve problemele pe care le au, încât nu mai înţeleg că pacientul are nevoie de ghidare şi de empatie

,,Obstacolul pe care l-am sesizat în momentul de faţă este încărcarea birocratică de la medicul de familie”, a spus dr. Adrian Pană, care a atras atenţia şi asupra faptului că pacientul îşi poartă singur dosarul medical prin sistem, care înseamnă un dosar de hârtie.

,,Există pacienţi care atunci când ajung la un medic vin cu un roman foileton în faţă”, a afirmat dr. Adrian Pană, explicând că astfel de situaţii pun într-o postură dificilă medicii care într-un timp extrem de scurt nu ştiu ce să facă mai întâi: să stea de vorbă cu pacientul sau să citească documentaţia respectivă.

În ceea ce priveşte spitalul, medicul e de părere că acesta ,,a devenit un fel de mall medical în care putem primi servicii medicale”, dar după externare pacienţii intră într-un alt labirint, pentru că nu există servicii post-spital.

Medicul a dat exemplul românilor care au făcut un accident vascular cerebral, arătând cu ce probleme se confruntă, în condiţiile în care mulţi dintre pacienţii cu AVC (accident vascular cerebral) rămân cu o dizabilitate care înseamnă, de obicei, o formă de paralizie.

,,Când ai o formă de paralizie, te întorci acasă şi familia e cea care se simte responsabilă să-ţi ofere îngrijiri. Statul se declară în imposibilitatea de a-ţi oferi acele îngrijiri”, a spus dr. Adrian Pană, în opinia căruia Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030 încearcă să modifice lucrurile acestea în bine.

Cum îi impactează pe cetăţeni, respectiv pacienţi, pe furnizorii de sănătate, pe medici Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030  veţi putea afla dintr-o serie de materiale video cu dr. Adrian Pană, ce urmează a fi publicate pe 360medical.ro.

viewscnt