O treime din femeile cu vârsta peste 50 de ani experimentează în cursul vieţii o fractură favorizată de osteoporoză. Şi odată ce o persoană a suferit o fractură osteoporotică, este de 2 ori mai expusă riscului de a face o nouă fractură în viitor, dacă nu s-a stabilit diagnosticul de osteoporoză şi nu a primit tratamentul adecvat. ,,Osteoporoza este o problemă de sănătate care afectează o mare parte din populaţie. Cu toate acestea, ea nu este conştientizată nici de către pacienţi, nici de către profesionişti”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Adrian Pană, consultant în politici de sănătate şi Management Sanitar - Center for Health Outcomes and Evaluation.
Osteoporoza este mai frecventă la populaţia trecută de 50-60 de ani, în special la femei. Dar o persoană care a suferit o fractură osteoporotică este de 2 ori mai expusă riscului de a face o nouă fractură. ,,Apropo de gravitatea şi dizabilitatea pe termen lung pe care poate să le producă, şi din această cauză cred că percepţia cel puţin în România că osteoporoza este o problemă de sănătate publică nu există încă sau nu este conştientizată de către toţi factorii de decizie”, a afirmat dr. Adrian Pană, Consultant în Politici de sănătate şi Management Sanitar - Center for Health Outcomes and Evaluation.
În opinia medicului, ar trebui făcut mai mult în România pentru a conştientiza atât pacienţii cât şi profesioniştii şi decidenţii că osteoporoza este o problemă de sănătate publică. În privinţa medicilor, dr. Pană spune că majoritatea nu codifică corect sau nu raportează osteoporoza, nici fractura osteoporotică.
,,Specialiştii din asistenţa medicală primară nu codifică neapărat adecvat această boală, iar specialiştii din ambulatoriul de specialitate, fie ei reumatologi, endocrinologi, ortopezi, în momentul în care au de-a face cu o consecinţă a osteoporozei cum ar fi fractura de fragilitate, nu o cuantifică codificând-o corect nici ei, şi după aceea, mai departe, în spital, unde ajung fracturile de fragilitate să fie diagnosticate şi tratate”, a mărturisit dr. Adrian Pană.
Medicul a studiat îndeaproape fenomenul osteoporozei şi datele din România pe indicatorii cei mai importanţi şi a observat că în 2019 au fost peste 40.000 de episoade de spitalizare cu fracturi cauzate de osteoporoză în România, ceea ce reprezintă un număr subdimensionat faţă de realitate.
,,Cele mai frecvente fracturi osteoporotice sunt fracturile de femur, deci fracturile membrului inferior şi ele sunt asociate de cele mai multe ori cu un tratament chirurgical, o perioadă de recuperare lungă pe un os care nu mai este neapărat la fel de funcţional ca înainte de osteoporoză şi bineînţeles cu diferite grade de dizabilitate. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii de fracturi osteoporotice pentru marea majoritate a localizărilor acestora”, a precizat dr. Pană.
După femur care ocupă peste 40% din totalul fracturilor osteoporotice raportate, urmează fracturile de gleznă, fracturile de membru superior, antebraţ, braţ şi umăr şi apoi fracturile de coloană vertebrală şi alte segmente într-un număr mai mic.
În România, aproximativ 6% din totalul fracturilor patologice sunt fracturi de coloană vertebrală ca şi consecinţă a osteoporozei
,,Marea majoritate a spitalelor clinice şi judeţene cu secţii de ortopedie sunt în topul tratării fracturilor osteoporotice”, a mai spus dr. Adrian Pană, specificând faptul că de cazurile de osteoporoză se ocupă spitalele care au secţii de endocrinologie, Institutul Parhon domină, spitalele care au secţii de reumatologie importante, care au secţii de recuperare.
,,Pentru fracturi osteoporotice, secţiile de ortopedie ale spitalelor mari, în Bucureşti - Floreasca, Spitalul Universitar, spitalele de urgenţă, Bagdasar - Arseni şi Pantelimon prin secţiile de ortopedie sunt în top”, a afirmat consultantul în Politici de sănătate şi Management Sanitar. Tot în vârful topului se situează şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, precum şi cel din Craiova.
Se tratează de asemenea şi în spitalele care au secţii de neurochirurgie importante, dar distanţa pe care o parcurge un pacient pentru a se trata este destul de mare în România.
Citeşte şi Dr. Adrian Pană: Anual se cheltuiesc 60 de milioane de euro pentru fracturi osteoporotice în România