Cataracta este considerată principala cauză de orbire la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Este o afecţiune oftalmologică ce apare după vârsta de 40 de ani, dar care se poate trata printr-o operaţie simplă, ce durează mai puţin de 30 de minute. Practic, se înlocuieşte cristalinul natural, opacifiat cu unul artificial.
Aproape toată lumea de pe planetă se va confrunta cu o problemă de sănătate a ochilor de-a lungul vieţii. Peste un miliard de oameni din întreaga lume nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a vedea clar.
,,Cataracta, şi sigur majoritatea pacienţilor au auzit de această afecţiune, reprezintă opacifierea progresivă a cristalinului natural. Avem în interiorul ochiului această lentilă care după cum îi spune numele - cristalin - este perfect clară şi transparentă când ne naştem, şi care de-a lungul vieţii, din cauza tuturor factorilor de mediu, a vieţii în sine, începe să sufere anumite transformări la nivel molecular şi pe un cristalin perfect transparent încep să apară nişte mici zone de înceţoşare, pe care, sigur, pacientul poate să le perceapă sau poate să nu le perceapă”, a explicat dr. George Sima, medic specialist oftalmolog la Clinica Alcor din Bucureşti.
În cazul cataractei, apar modificări structurale în proteinele care compun acest cristalin, afecţiunea fiind extrem de frecventă.
,,Pacienţii pot experimenta simptome precum înceţoşarea vederii, ştergerea contrastului, pot vedea anumite obiecte cu o tentă oarecum gălbuie. Unii pacienţi la care niciunul din simptomele acestea nu este prezent, îşi schimbă ochelarii foarte frecvent. Acesta e un semn că poate e o problemă de această natură”, a atras atenţia medicul.
,,Probabil dacă am trăi 100 de ani, toţi am avea un oarecare grad de cataractă”, de părere dr. George Sima, care susţine că rezolvarea acestei afecţiuni oftalmologice este chirurgicală.
,,Nu trebuie să ne temem de cataractă. În cazul operaţiilor de succes, cataracta e vindecată complet”, a precizat medicul.
Operaţia de cataractă este minim invazivă şi nu impune riscuri majore, durează 15-30 de minute şi se poate face cu anestezie locală, topică. Medicul oftalmolog a explicat diferenţa dintre cristalinele artificiale de ultimă generaţie şi cele mai vechi, monofocale, arătând că cele monofocale asigură o vedere clară într-un singur focar.
Cristalinele nou apărute sunt multifocale şi se împart în mai multe tipuri: multifocale trifocale şi multifocale cu un câmp de focalizare extins.
,,Dacă ochiul permite utilizarea unui cristalin de nouă generaţie, noi recomandăm, iar alegerea lui se face în funcţie de nevoile pacientului, de aşteptările pacientului şi de, sigur, puţin şi de bugetul pacientului”, a afirmat dr. George Sima.
Recuperarea postoperatorie este rapidă şi spectaculoasă, ,,majoritatea pacienţilor, 98-99% văd excelent de a doua zi şi îşi pot relua cu mici indicaţii şi contraindicaţii stilul de viaţă”.
Luna octombrie este luna dedicata vederii. Pe 13 octombrie a fost marcată Ziua Mondială a Vederii, un prilej bun de-a atrage atenţia asupra importanţei îngrijirii ochilor.
Printre cele mai frecvente probleme de vedere se numără viciile de refracţie: miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia, iar principalele afecţiuni ale vederii sunt: cataracta, glaucomul, afecţiunile retiniene, etc.
Mai multe detalii: https://www.iapb.org/world-sight-day/ Material realizat cu sprijinul Alcon.