Peste un 1 miliard de persoane din lumea întreagă se confruntă cu o deficienţă a vederii care ar fi putut fi prevenită sau încă nu a fost tratată de un medic oftalmolog, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Cele mai importante cauze ale deficienţelor de vedere şi ale pierderii vederii sunt: cataracta (39%), erorile refractive (18%), degenerescenta maculară legată de vârstă (17%), glaucomul (10%). În acest context, 194 de state au aprobat două noi ţinte globale pentru îngrijirea ochilor: o creştere cu 30% a operaţilor de cataractă şi o creştere cu 40% a intervenţiilor pentru erorile de refracţie până în 2030.
,,Operaţia de cataractă este cea mai frecvent efectuată operaţie în lume la ora actuală, dintre toate tehnicile chirurgicale existente”, a precizat dr. Horia Stanca, medic oftalmolog, membru în Comitetul Ştiinţific al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.
Din punct de vedere al frecvenţei, de departe prima afecţiune oftalmologică cu care se confruntă orice pacient în lume este cataracta, care înseamnă opacifierea cristalinului şi impactarea calităţii vederii în toate zonele, atât centrală cât şi periferică. Vestea bună este că pacienţii operaţi de cataractă recuperează vederea integral.
,,Alte afecţiuni oculare cu care ne confruntăm în mod frecvent sunt cele legate de boala diabetică şi afecţiunile în contextul senescenţei, mai ales afecţiunile retiniene în contextul senescenţei, mă refer îndeosebi la degenerescenţa maculară legată de vârstă”, a spus medicul oftalmolog.
Un alt segment, întâlnit mai frecvent la vârstnici dar şi la tineri, îl reprezintă patologiile vasculare retiniene, mai ales în context ocluziv, la tineri sunt în contextul unor boli de coagulare, unor tulburări ale coagulării sângelui, la vârstnici sunt de regulă în contextul prezenţei aterosclerozei, al altor dislipidemii care influenţează calibrul vascular şi creează premize de ocluzie ale venelor sau arterelor retinei.
Glaucomul este prima cauză de scădere severă ireversibilă a vederii la nivel mondial.
,,Glaucomul e o afecţiune cu care ne confruntăm în mod destul de frecvent, e o afecţiune care implică un caracter cronic”, a spus dr. Horia Stanca.
Glaucomul primar cu unghi deschis nu se vindecă, spre deosebire de glaucoamele cu unghi închis care au nişte opţiuni terapeutice foarte bine definite şi pot fi curabile.
În glaucomul cu unghi deschis - mai ales cel primar, fără o etiologie definită, deci de cauză idiopatică – medicii controlează rata de progresie prin diverse tratamente pe care le efectuează. ,,În glaucom, scopul nostru principal este să-l detectăm precoce. Reducem riscul ca pacientul să aibă o degradare a vederii care să impacteze calitatea vieţii”, a afirmat dr. Horia Stanca.
Evoluţia în oftalmologie privind tratamentele este incredibilă. Toate progresele tehnologiei în chirurgia oculară, avantajele chirurgiei minim invazive, chirurgia vitroretiniană, microscoapele moderne şi tehnologia de vizualizare tridimensională fac operaţiile mai puţin invazive şi permit o acurateţe mult mai bună a gesturilor chirurgicale.
,,Este impresionant tot ceea ce s-a întâmplat în oftalmologie în ultimii 20 de ani”, a mărturisit dr. Horia Stanca, referindu-se şi la terapii.
S-au introdus în practica de zi cu zi, în patologia retiniană, agenţii anti-angiogenici care au început să fie utilizaţi cam din anul 2006 şi care au fost un salt absolut fantastic în ceea ce priveşte patologia maculară exudativă, şi astfel se pot trata şi pot fi recuperate vederi extrem de scăzute la pacienţi cu degenerescenţă maculară legată de vârstă, forma neovasculară, la pacienţi cu edem macular diabetic, la pacienţi cu edeme maculare uveitice sau în ocluzii venoase retiniene.
A fost aprobat recent un produs destinat terapiei genice a unor afecţiuni ereditare retiniene care a permis unor pacienţi complet nevăzători să reintre într-o zonă de adaptare la mediu prin intermediul analizatorului vizual.
,,Încă nu vorbim de o recuperare integrală a vederii, dar vorbim de pacienţi care din lipsa percepţiei de lumină ajung să distingă obstacole, să se poată orienta în mediu, să devină autonomi. Ne aşteptăm la foarte multe surprize plăcute în continuare legat de terapiile genice”, a spus oftalmologul.
În viitor sunt vizate tratamentele afecţiunilor ereditare retiniene care afectează copii
,,Dacă ar putea fi trataţi şi ar putea să se reintegreze în mediu prin analizatorul vizual, ar fi nişte indivizi câştigaţi pentru ei înşişi şi pentru societate”, a ţinut să precizeze dr. Horia Stanca.