VIDEO Dr. Marius Uscatu, ortoped: În fiecare an operez zeci de paciente care şi-au distrus articulaţia după ce au purtat orteze pentru monturi

VIDEO Dr. Marius Uscatu, ortoped: În fiecare an operez zeci de paciente care şi-au distrus articulaţia după ce au purtat orteze pentru monturi

Există mai multe mituri în popor legate de monturi, plecând de la apariţia acestora până la soluţiile miraculoase care le-ar vindeca. Dr. Marius Uscatu, medic ortoped, specializat în chirurgia antepiciorului demontează mai multe mituri, în special pe cel legat de purtarea ortezelor, susţinând vehement de peste 15 ani încoace că monturile nu ar trebui corectate cu orteze.

Invitat în studioul redacţiei 360medical.ro dr. Marius Uscatu a desfiinţat mitul conform căruia monturile pot fi cauzate de purtarea încălţămintei strâmte, inadecvate sau de purtarea tocurilor înalte

,,Este un mit pe care încerc să-l combat de foarte mulţi ani. Comparând populaţiile care poartă încălţăminte cu bot plat şi cele care nu poartă încălţăminte, frecvenţa apariţiei acestei deformaţii este similară”, a explicat ortopedul.

Medicul a subliniat că ar fi bine ,,să lăsăm femeile să-şi poarte absolut tot ce doresc, fără spaima de a-şi deforma picioarele”. Cauzele apariţiei monturilor nu se cunosc, dar există mai mulţi factori favorizanţi.

O anumită impregnare hormonală poate duce la deformări ale piciorului. ,,Aceste deformaţii se agravează exact în perioadele de furtuni hormonale ale femeii, pubertate, sarcină, menopauză”, a atras atenţia dr. Marius Uscatu.

Un alt factor incriminate este colagenul. ,,Defectul unui tip de colagen determină un ligament să se relaxeze şi să lase capul metatarsian, respectiv osul din spatele degetului mare, să se deplaseze. Odată deplasarea începută, ea continuă progresiv pe tot parcursul vieţii femeii”, a afirmat dr. Marius Uscatu.

La vârsta de circa 60 de ani, aproximativ 30-40% dintre femei au deja piciorul deformat de monturi. ,,Mulţi ani de zile pacienta este deranjată doar de aspectul estetic al piciorului şi de necesitatea de a purta o încălţăminte foarte largă astfel încât proeminenţa să nu intre în conflict cu încălţămintea şi să determine suferinţă secundară”, a declarat dr. Marius Uscatu.

Ulterior, când deformaţia se agravează, apar şi durerile. Durerile din talpă, din spatele degetelor, denumite şi metatarsalgii, reprezintă complicaţia habituală, complicaţia frecventă a tuturor monturilor.

Monturile, o deformaţie cu dublu impact: estetic şi funcţional, în măsuri diferite

Medicul ortoped a explicat de ce nu recomandă ortezele pentru monturi.

,,În matematică, când avem o ecuaţie, dacă plecăm de la o premisă falsă, evident că şi concluzia, rezultatul, va fi fals. Premisa acestei deformaţii, greşită, aşa cum este considerată de către cei care promovează aceste produse, este că substratul deformaţiei este deplasarea degetului mare. Prin urmare, logica lor spune aşa: dacă acţionăm forţat asupra degetului mare, ar trebui să corectăm deformaţia. De ce este fals? Pentru că substratul deformaţiei este altul. Este deplasarea osului din spatele degetului mare. Prin urmare, a acţiona forţat asupra degetului mare nu face decât să crească presiunea în articulaţia degetului mare, distrugând-o. În afară de faptul că portul acestor orteze determină nişte dureri atroce, nişte suferinţe cumplite, rezultatul este distrugerea inevitabilă a articulaţiei degetului mare”.

Soluţiile în cazul monturilor sunt tratamentul conservator, ceea ce înseamnă adaptarea încălţămintei ori corecţia chirurgicală.

Medicul susţine că purtarea ortezelor determină nişte dureri atroce, nişte suferinţe cumplite, ,,rezultatul este distrugerea inevitabilă a articulaţiei degetului mare.” Sunt unele paciente care insistă să poarte aceste orteze, de obicei noaptea.

,,Am în fiecare an, zeci de paciente pe care le operez, care au purtat orteze, şi-au distrus articulaţia, iar rezultatul operaţiei este mai modest. Pentru că articulaţia, nemaifiind normală, ci una distrusă, îşi pierde mobilitatea, durerile pot coexista, nu mai este o articulaţie funcţională, aşa cum ar trebui după o corecţie a unui mont netratat cu orteze”, a mărturisit dr. Marius Uscatu.

Ortopedul susţine că această deformaţie este considerată în domeniul ortopediei o problemă a degetului mare.

viewscnt