[VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre screeningul pentru cancerul colorectal ROCCAS: "Din 100 persoane care au efectuat testul FIT, cinci au fost pozitive"

[VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre screeningul pentru cancerul colorectal ROCCAS: "Din 100 persoane care au efectuat testul FIT, cinci au fost pozitive"

Peste 6000 de decese s-au înregistrat numai anul trecut din cauza cancerului colorectal în România. Acest tip de cancer se situează pe locul 2 ca incidenta si ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi. Practic, 4 persoane din 100 au cancer colorectal, o boală cu prognostic bun daca este diagnosticată precoce. Şi în sfârşit în România se derulează un program de screening pentru cancerul colorectal sub forma unor proiecte pilot, reunite sub denumirea de ROCCAS, cu ajutorul cărora românii cu vârsta între 50-74 ani vor beneficia de servicii medicale menite să depisteze acest tip de cancer.

Dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie şi specialist în gastroenterologie, coordonatorul naţional al grupul Gastro SNMF a explicat pentru 360medical.ro că sunt 4 regiuni vizate de astfel de proiecte pilot.

,,Unul este în sud-vest, respectiv Oltenia, cu centru de screening în Craiova, la UMF Craiova. Al doilea este sud Muntenia, cu centru de screening la Institutul Clinic Fundeni, al treilea proiect Bucureşti-Ilfov, care are centru de screening la Spitalul Militar Central, iar al patrulea vizează zona Dobrogei cu centru de screening la Universitatea Ovidius din Constanţa.”

Medicii de familie care încă nu s-au înrolat în acest program, pot să intre în ROCCAS, iar dr. Mihaela Udrescu face un apel către colegii de breaslă: ,,Îi rog, chiar îi rog să adere la acest program. Este un proiect bine primit de populaţie, este un proiect cu impact şi cu o satisfacţie profesională extraordinară”, a mărturisit medicul.

În opinia sa, acest screening i-a ajutat pe oameni să-şi depisteze din timp nişte leziuni care ar fi putut în timp să evolueze spre malignitate.

,,Toţi cei care au ajuns la colonoscopie au avut leziuni premaligne”, a precizat dr. Mihaela Udrescu.

Medicul a explicat ce fel de teste se fac în cadrul acestui program de screening şi cum se desfăşoară operaţional.

,,Persoanele cu risc înalt de cancer colorectal trebuie să meargă direct la colonoscopie. Dacă este o persoană cu vârste între 50 şi 74 de ani şi nu are aceşti factori de risc, se încadrează la un risc mediu, şi i se oferă un test FIT (un test fecal imunochimic)”, a subliniat dr. Mihaela Udrescu.

FIT depistează cantitatea de sânge din materia fecală printr-o metodă imunochimică şi este diferit de FOBT-ul clasic. În cadrul programului, persoana primeşte testul FIT, este instruită cum să-l efectueze, merge acasă, efectuează testul şi îl aduce la medicul de familie. Medicul îi comunică rezultatul testului şi îi spune ce are de făcut mai departe.

Dacă e negativ, poate să repete acest test peste 2 ani, dacă este pozitiv, este îndrumat către colonoscopie.

,,Din 100 persoane care au efectuat testul FIT, cinci au fost pozitive. Colonoscopia este o intervenţie care se face cu programare, în deplină siguranţă pentru pacient şi cu sedare”,  a spus dr. Mihaela Udrescu.

Medicul de familie care este în acest program poate să includă în lista de testare orice persoană, nu numai pacienţii din lista proprie.

viewscnt