Genetica şi genomica sunt extrem de importante în orice fel de patologie umană, cu atât mai mult în oncologie. Se ştie deja de către toată lumea că genetica poate contribui la aceasta luptă împotriva cancerului, iar România trebuie să ţină pasul atât în ceea ce priveşte prevenţia, testarea, cât şi tratamentele personalizate. ,,Cele mai multe dintre tratamentele personalizate au criteriul de eligibilitate anumite mutaţii şi modificări la nivelul genomului, fie ale celulelor tumorale, fie al pacientului. Fără aceste teste genetice care în acest moment sunt destul de prohibitive pentru pacienţi, nu au cum să aibă acces la terapii inovative”, a atras atenţia şef lucrări dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală la UMF ,,Carol Davila” Bucureşti, în cadrul dezbaterii ,,Fighting Cancer360”, organizată de redacţia 360medical.ro.
Primul eveniment online din anul 2022 din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, a avut drept partener ştiinţific Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” Bucureşti. Rreprezentanta UMFCD a vorbit la Fighting Cancer 360 despre aplicaţiile medicinei genomice în domeniul oncologiei, dar şi despre necesitatea realizării planurilor de screening şi diagnostic precoce pentru afecţiunile oncologice.
,,Sigur, n-o să dispară cancerul, dar este foarte important să ştim şi să realizăm o epidemiologie a cancerului în România, legat de susceptibilitatea specifică populaţiei din România către diferite tipuri de cancere şi toate aceste lucruri se fac prin teste genetice, prin teste de investigare la nivelul întregului genom, realizându-se o evidenţă a mutaţiilor care sunt mai frecvente în populaţia noastră şi care ne predispun indivizii la diferite forme de cancer”, a subliniat dr. Viorica Rădoi.
Medicul genetician a precizat că n-o să putem schimba materialul genetic cu care ne-am născut, dar dacă suntem predispuşi la diferite forme de cancer putem interveni asupra factorilor de mediu, care nu vor mai transforma predispoziţia în boală, iar pentru aceasta se realizează planuri personalizate de screening pe baza acestor cunoştinţe de epidemiologie genetică a cancerului.
,,Cancerele ereditare reprezintă un procent destul de redus din totalitatea tipurilor şi formelor de cancer, undeva la 15-25%. O foarte mare importanţă a informaţiilor genomice rezidă în tratamentul personalizat pentru că avem acele teste de genetică pe mutaţii somatice, care ne oferă informaţii despre markeri tumorali de biologie moleculară specifici fiecărei tumori în parte, astfel încât nu vom trata boala la modul general, ci fiecare tumoră, fiecare pacient în parte cu genotipul specific tumorii respective. Acest lucru ne ajută să ajungem la terapii personalizate care distrug doar celulele neoplazice şi care au reacţii adverse ceva mai mici decât chimioterapicele obişnuite”, a afirmat dr. Viorica Rădoi.
Medicul genetician a subliniat că testele de genetică se fac şi în România, dar că deocamdată sunt destul de prohibitive pentru pacienţi şi că există programe de ajutor ale acestora. Testele sunt extrem de utile pentru alegerea terapiei personalizate, dar şi pentru stabilirea dozelor specifice pentru fiecare terapie în parte.
,,Printr-un memorandum emis de către Guvernul României a fost înfiinţat Institutul de Cercetare, Dezvoltare în Genomică, institut care se află în subordinea UMF Carol Davila. Acest institut a fost prins în Planul Naţional de Cancer şi Programul Operaţional de Sănătate. Pentru pacienţii oncologici şi nu numai, acest institut înseamnă acele noţiuni de epidemiologie genetică, înseamnă testarea populaţiei din România pentru a vedea care sunt cele mai frecvent întâlnite mutaţii care predispun la diferite forme de cancer, cu realizarea unor planuri de screening şi de management personalizat pentru fiecare caz în parte, înseamnă acele teste de farmacogenetică şi acele teste de identificare a profilului tumoral în fiecare caz în parte astfel încât fiecare pacient oncologic să beneficieze de tratamentul optim cu cât mai puţine reacţii adverse”, a spus reprezentanta UMF ,,Carol Davila” Bucureşti.
Acest institut îşi doreşte să creeze proiecte care să atragă fonduri, să fie un pilon extrem de important în cercetare la nivel înalt în România şi să formeze specialişti.
La dezbaterea Fighting Cancer 360 au participat 13 speakeri din domeniul oncologiei şi al altor specialităţi care au legătură cu oncologia, reprezentanţi ai autorităţilor sanitare, ai pacienţilor, evenimentul online fiind deja la a doua ediţie.