Peste 537 de milioane de oameni din lumea întreagă suferă de diabet, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu 16% mai mult faţă de estimările anterioare în 2019. Iar previziunile nu sunt deloc optimiste. Se estimează că până în 2030 numărul persoanelor cu diabet va ajunge la 643 milioane, iar până în 2045 va ajunge la 784 milioane. Despre felul în care poate fi prevenit diabetul şi complicaţiile sale au vorbit pe larg 15 speakeri invitaţi la dezbaterea ,,Diabetes 360”, organizată de redacţia 360medical.ro. Manifestarea online a fost desfăşurată pe parcursul a două zile, prima zi dedicată publicului larg, iar a doua specialiştilor implicaţi în tratarea pacienţilor cu diabet. ,,Implicarea podiatrului în îngrijirea unui pacient a redus spitalizări, amputaţii majore şi minore”, a precizat renumitul profesor american Lee Rogers de la Universitatea din Texas Şeful Secţiei de Podiatrie Health Science Center San Antonio, care a prezentat în sesiunea pentru profesionişti rolul podiatrului în echipa multidisciplinară.
În opinia preşedintelui Consiliului american de medicină podiatrică, Lee Roger care este şi editor asociat la Jurnalul Asociaţiei Medicale Podiatrice Americane, este necesară o echipă de specialişti dedicaţi pentru a preveni amputarea extremităţilor inferioare la persoanele cu diabet, deoarece extrem de rar găseşti un singur medic capabil să gestioneze toate aspectele îngrijirii complicaţiilor piciorului diabetic.
,,Echipele îmbunătăţesc rezultatele, un studiu deosebit de important a analizat efectul echipelor dedicate îngrijirii piciorului diabetic asupra ratei amputaţiilor în Ţările de Jos, iar implementarea acestor echipe multidisciplinare a redus amputaţiile cu 34% în Ţările de Jos la nivel naţional. Amputaţiile au fost reduse cu 72% într-un spital din SUA după implementarea unei echipe de prevenire a amputaţiilor”, a declarat podiatrul american.
O meta-analiză publicată recent, care analizează doar efectul echipelor asupra ratelor amputaţiilor, a constatat că echipa în sine are un impact mare în prevenirea amputaţiilor.
Profesorul a arătat care sunt cele şapte abilităţi esenţiale pe care trebuie să le aibă specialiştii în podiatrie:
- Capacitatea de a efectua evaluarea vasculară hemodinamică şi anatomică cu revascularizare
- Capacitatea de a efectua un control neurologic
- Capacitatea de a efectua tehnica de cultură adecvată localizării
- Capacitatea de a efectua evaluarea plăgii şi stadiul/gradul infecţiei şi ischemiei
- Capacitatea de a efectua l&D/debridare intraoperatorie la pat specific localizării
- Capacitatea de a iniţia şi modifica terapia antibiotică specifică culturii şi adecvată pacientului
- Capacitatea de a efectua o monitorizare postoperatorie adecvată pentru a reduce riscul de reulceraţie şi infecţie
,,Dacă le puneţi în categorii de domenii pe care trebuie să ne concentrăm pentru a preveni amputaţia, avem într-adevăr cinci categorii majore: infecţie, ischemie, îngrijire a rănilor, chirurgie şi dezintoxicare şi prevenire; iar în aceste categorii poţi vedea diferiţii specialişti pe care i-ai putea angaja pentru a fi în echipa ta, care pot îndeplini unele dintre abilităţile necesare pentru a performa, pentru a avea grijă de pacienţii tăi. Deci, există mai multe resurse care sunt disponibile pentru a crea centre de excelenţă care sunt cu adevărat concentrate pe echipă. Acestea sunt două pe care le-am scris, una care este mai recentă se regăseşte în ghidurile globale vasculare care a fost publicată în 2019 şi există o secţiune acolo, secţiunea 12, care se referă la crearea unui centru de excelenţă pentru prevenirea amputaţiilor şi acest lucru se încadrează cu adevărat la echipă, cadrul, stabilirea componentelor şi funcţia acelei echipe”, a afirmat Lee Rogers.
În prezent, specialiştii în îngrijirea piciorului diabetic au la dispoziţie o mulţime de ghiduri de practică clinică care au fost publicate tratând diferite aspecte ale piciorului diabetic, de la boli vasculare la infecţie, picior Charcot, managementul pacienţilor internaţi, până la aspectele legate de prevenirea piciorului diabetic.
În ceea ce priveşte rolul pivot al podiatriei în această echipă, Lee Roger a mărturisit: ,,sunt mândru să spun că sunt în ţara voastră aţi început profesia de podiatrie, guvernul înţelege cât de importantă este aceasta în prevenirea amputaţiilor, iar acum se proiectează primele programe educaţionale, aşa că este o perioadă foarte interesantă pentru profesie şi specialitate în România”.
Se ştie că implicarea podiatrului în îngrijirea unui pacient a redus spitalizări, amputaţii majore şi minore, dar şi că atunci când nu se pune accent pe această specialitate, consecinţele sunt dramatice.
,,Aşa s-a întâmplat în statul Arizona din Statele Unite, unde asigurarea de stat a încetat să acopere îngrijirea de către un podiatru pentru o perioadă de timp şi acestea sunt date care provin de la grupul lui David Armstrong, unde au analizat cheltuielile generate de aceasta - statul credea că economisesc bani neplătind pentru îngrijirea podiatrică - când de fapt ceea ce s-a întâmplat a fost exact opusul. Când îngrijirea de către podiatru a fost eliminată din programul de asigurări medicale de stat, amputaţiile, vizitele la urgenţe, spitalizările şi costurile au crescut toate şi asta din cauza scăderii îngrijirilor preventive care sunt într-adevăr doar câţiva bani în comparaţie cu costul îngrijirii acestor complicaţii scumpe”, a spus podiatrul american.
Specialistul a mai făcut referire la modelul degetului şi fluxului, exemplificând felul în care a fost implementat în Canada, în două dintre regiunile sau districtele de asistenţă medicală provinciale- Edmonton şi Calgary.
În prima zi a dezbaterii Diabetes360, psihologul Cristina Petruţ a povestit despre impactul amputaţiilor asupra pacienţilor. ,,Un simptom caracteristic amputaţiilor este cel al membrului fantomă în care ajungem să ne doară acea parte a corpului care a fost amputată”, a spus Cristina Petruţ, care a completat că nu toată lumea va dezvolta aceste stări, însă cei care au de-a face cu ele au posibilitatea de a apela la suport psihologic.