[VIDEO] Medic român într-un documentar distins cu premiul Bafta: ,,Filmul nu arată doar succesul, ci realitatea”

[VIDEO] Medic român într-un documentar distins cu premiul Bafta: ,,Filmul nu arată doar succesul, ci realitatea”

Dr. Brînduşa Cimpoca este un medic român care s-a supraspecializat în medicină materno-fetală la Londra şi a lucrat chiar cu prof. dr. Kypros Nicolaides, supranumit părintele medicinei fetale. A urmat stagiul de pregătire în medicină-materno-fetală la King’s College Hospital, unde a lucrat aproape 3 ani, obţinând ,,The Diploma in Fetal Medicine”, una dintre cele mai prestigioase diplome din lume. Românca a debutat şi într-un film documentar care a primit premiul Bafta. ,,Am primit o lavalieră şi am fost lăsaţi să ne desfăşurăm activitatea, după ce pacientele au semnat un consimţământ că sunt de acord să fie filmate. A fost un consimţământ în două etape. O dată pentru a fi filmate în timpul procedurilor şi-apoi dacă acceptă s-apară în film”, a povestit dr. Brînduşa Cimpoca, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia, despre experienţa sa.

Medicul român după ce s-a supraspecializat în medicină materno-fetală la Londra şi a învăţat tainele acestui domeniu de la prof. dr. Kypros Nicolaides, s-a întor în ţara natală.

Filmul documentar „Chirurgi vizionari” de la Netflix este un serial din 4 episoade, care a primit premiul Bafta în 2020 şi care a fost realizat înainte de pandemia de COVID-19. În primul episod care reliefează activitatea profesorului Nicolaides de la Institutul de Medicină Materno-fetală de la Londra de la King's College, a apărut şi dr. Brînduşa Cimpoca.

,,În româneşte este tradus chirurgi vizionari. Cred că este o traducere bună. În engleză sună un pic mai chirurgical- The Surgeon's cut”, a spus dr. Brînduşa Cimpoca.

În primul episod se vorbeşte despre medicina materno-fetală şi despre faptul că există posibilitatea de terapie intrauterină, despre sarcinile monocorionice, cu gemeni identici, care au complicaţii.

,,Din fericire gemenii monocorionici, 75% dintre ei, se nasc fără complicaţii, dar există terapie intrauterină, de exemplu transfuzie pentru făt în cazul în care are anemie”, a spus medicul român.

Printr-o transfuzie intrauterină în cordonul ombilical - sau poate chiar în inima fătului - se poate transfuza o cantitate suficientă de sânge ca bebeluşul să se nască aproape de termen sau poate chiar la termen.

,,Există posibilitatea de a face terapie intrauterină în alte patologii din sfera malformaţiilor urogenitale”, susţine dr. Brînduşa Cimpoca.

Referitor la părintele medicinei materno-fetale, românca spune că ,,profesorul Nicolaides este o persoană care a susţinut mereu ideile creţe şi de cele mai multe ori au dat roade”. El este cel cu care a început această specialitate de medicină maternofetală. Împreună cu profesorul Yves Ville, profesorul cipriot Nicolaides a realizat prima operaţie intrauterină la gemeni monocorionici cu complicaţii şi-a folosit fibră laser pentru a separa placenta în două entităţi diferite.

Terapie intrauterină se face şi în ţara noastră, dar românca e de părere că nu e suficient ca un om, doi, trei să ştie să facă terapie laser. ,,Terapia laser există şi în sistem de stat şi e foarte bine. Sigur că este foarte tentant să poţi să ajuţi, dar e foarte important să se depisteze problemele la timp, ca pacientele să fie direcţionate. Cred c-ar trebui răsturnată puţin piramida şi să existe un screening populaţional şi-apoi să se selecteze cazurile care s-ajungă la chirurgi”, a mărturisit dr. Brînduşa Cimpoca.

Serialul de pe Netflix în care a apărut a fost o experienţă frumoasă şi amuzantă pentru medicul român ,,Am avut o relaţie foarte bună cu echipa de filmare. Regizorul a făcut un lucru extraordinar, a reuşit să contureze povestea foarte emoţionantă, fără a premedita. Uneori se întâmplă ca operaţia să nu aibă o rată de succes 100% şi este cinstit să recunoaştem asta”, a precizat dr. Cimpoca.

Primul episod din filmul ,,Chirurgi vizionari” transmite tensiunea, bucuria, tristeţea, melancolia pacientelor şi medicilor implicaţi în acest domeniu. Medicina fetală a anului 2021 pe mapamond este extrem de diferită, în opinia specialistei din România. Ţările bogate oferă foarte multe, ţările mai puţin bogate ar trebui să ofere minimum la maximă calitate

,,În România cred că sunt locuri în care se face foarte bine, dar din păcate există locuri unde nu există acest departament”, a subliniat dr. Brînduşa Cimpoca.

viewscnt