[VIDEO] Prof. dr. Bogdan Timar, despre neuropatia diabetică şi testul Michigan

[VIDEO] Prof. dr. Bogdan Timar, despre neuropatia diabetică şi testul Michigan

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie microvasculară a diabetului. Până la 50% dintre pacienţii cu diabetul zaharat vor dezvolta această afecţiune. Mai multe despre această complicaţie, dar şi despre testul Michigan, un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei, pe care îl pot utiliza şi pacienţii, puteţi afla urmărind o serie de 5 materiale video realizate de 360medical.ro cu medici români implicaţi în diagnosticarea şi tratarea acestei complicaţii, dar şi cu un reprezentant al pacienţilor. În acest material Prof. univ. dr. Bogdan Timar, Decanul Facultăţii de Medicină UMF ,,Victor Babeş" Timişoara, atrage atenţia asupra consecinţelor grave asupra sănătăţii pe care le poate avea neuropatia diabetică.

Începând de astăzi în fiecare săptămână vă vom prezenta câte un material video cu sfaturi de la medici referitoare la felul în care se utilizează testul Michigan, chiar şi de către pacienţii cu diabet, un instrument care poate depista precoce neuropatia diabetică.

,,Cel mai frecvent pacienţii noştri atunci când au neuropatie diabetică raportează prezenţa paresteziilor, disesteziilor sau anesteziilor la nivelul membrelor inferioare”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Timar, referindu-se la simptomele neuropatiei diabetice.

Decanul Facultăţii de Medicină UMF ,,Victor Babeş" Timişoara semnalează faptul că pacienţii cu diabet trebuie să fie atenţi la simptomele neuropatiei diabetice, fiindcă această complicaţie apare foarte frecvent în rândul pacienţilor cu diabet zaharat.

,,Frecvent se întâmplă să avem prevalenţe de peste 50%, şi, mai mult decât atât, prezenţa neuropatiei diabetice poate să ducă la consecinţe grave pentru starea de sănătate şi pentru prognosticul global al pacientului nostru”, a spus medicul diabetolog.

Vestea bună este însă că diagnosticată precoce, există posibilitatea unei intervenţii eficiente. ,,Dacă o diagnosticăm rapid după momentul apariţiei, există premisele unei intervenţii care să fie eficace şi de lungă durată”, a afirmat prof. Timar.

Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale. Chestionarul conţine două aprecieri separate, una facută de medic şi alta de către pacient. În opinia specialistului, acest test este extrem de util în depistarea neuropatiei diabetice atât pentru medic, cât şi pentru pacient.

,,Testul Michigan este un instrument deosebit de valoros deoarece este un instrument validat care aduce un plus de valoare diagnosticului şi, foarte important, este fezabil şi uşor de aplicat. Deci, practic îl putem utiliza în aproape orice scenarii, iar beneficiile utilizării sale sunt importante prin prisma plusului de valoare pe care acest instrument îl aduce diagnosticului”, a explicat prof. univ. dr. Bogdan Timar.

Pe medici testul Michigan îi ajută să facă un pre-screening, dar şi pe pacienţii cu diabet să se poată adresa medicului cât mai precoce.

,,Pacientul poate să identifice o serie de semne de alarmă care mai apoi să poată duce la un diagnostic conform standardului de aur în cabinetul nostru. Este o autoevaluare ce poate fi efectuată în urma unui instructaj extrem de simplu. Practic instrucţiunile sau setul de instrucţiuni pe care pacientul trebuie să le cunoască e un set de instrucţiuni minimale şi poate fi efectuat fără niciun fel de probleme de către orice pacient cu diabet zaharat, singur, acasă”, a mai spus medicul timişorean.

Mai multe informaţii despre neuropatia diabetică şi despre testul Michigan găsiţi în cele două site-uri dedicate: - https://neuropatiediabetica.ro/ - https://testmichigan.ro/

viewscnt