[VIDEO] Prof. dr. Cristian Apetrei, despre variola maimuţei: ,,Nu vom avea un milion de cazuri în septembrie, nu este necesar să închidem planeta!”

[VIDEO] Prof. dr. Cristian Apetrei, despre variola maimuţei: ,,Nu vom avea un milion de cazuri în septembrie, nu este necesar să închidem planeta!”

Variola maimuţei a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, fiind clasificată la cel mai înalt nivel de alertă. Statele Unite au declarat şi ele variola maimuţei (monkeypox) o urgenţă de sănătate publică, având în vedere numărul din ce în ce mai mare de cazuri cu care se confruntă. ,,Transmisibilitatea monkeypox în principiu este foarte redusă, 0,3 rata de transmitere, ceea ce ne face să stăm destul de liniştiţi”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Cristian Apetrei, profesor de microbiologie şi boli infecţioase la Universitatea Pittsburgh.

Profesorul român stabilit în SUA, expert în microbiologie şi boli infecţioase a explicat că variola umană este eradicată şi că în anii 60, la maimuţe a fost găsit un virus echivalent virusului variolic care a fost numit monkeypox, dar care este un virus de la şobolani.

,,Conform convenţiilor internaţionale, din momentul în care s-a organizat campania mondială singurele instituţii care au dreptul să aibă stocuri de virus variolic sunt CDC în Statele Unite, la Atlanta, şi Institutul Ivanovski din Rusia. Urmare a războiului rece, bineînţeles. Virusul imunodeficienţei umane nu infectează decât omul. Virusul imunodeficienţei simiene de la maimuţa verde africană infectează maimuţele africane”, a spus prof. Cristian Apetrei.

Maimuţele l-au dobândit de la şobolanii din centrele de primate unde erau maimuţele cazate. Virusul se poate transmite de la gazda naturală care este şobolanul, sau eventual maimuţă, în condiţii de laborator, la om

Referitor la actuala epidemie de variola maimuţei, prof. Cristian Apetrei susţine că a pornit de la un cetăţean care a călătorit în Nigeria (unde virusul este endemic) şi care s-a dus la petreceri.

,,Cel puţin două petreceri mari au stat la originea acestei epidemii. Una în Spania, Tenerife cred, cealaltă în Belgia, rave party. Este un termen pe care l-am învăţat acum, petreceri foarte mari, foarte prelungite, foarte aglomerate”, a spus expertul român, explicând că transmiterea nu-i sexuală. Transmiterea este contact între piele.

,,Virusul se transmite prin contact strâns între mucoase. Faptul că s-a răspândit aşa de mult este că şi-a găsit o nişă”, a completat microbiologul.

Nişa o reprezintă populaţiile de  homosexuali, dar heterosexualizarea lui este o chestiune de timp.

,,În general e bine să previi problemele decât să le rezolvi, dar unii caută probleme. Şi-atuncea, urmarea pandemiei de COVID ne-am hotărât că o să facem mari petreceri de sute de oameni aglomeraţi într-un spaţiu foarte închis, în care o stăm câteva zile să facem ce ne trăsneşte nouă prin cap. Putem să ne aşteptăm ca să avem nu numai variola maimuţei ci şi altele. Data viitoare s-ar putea să avem ciumă sau cine ştie”, a avertizat prof. dr. Cristian Apetrei.

Portugalia a secvenţializat genomul, astfel s-a aflat că este un virus aflat în circulaţie documentabil din 2018  şi că varianta asta are 50 de mutaţii.

Copiii, persoanele cu imunodeficienţe, gravidele fac parte din grupele de risc privind formele grave de variola maimuţei. ,,Dacă mortalitatea prin variola clasică ajungea în jur de 30% în Europa şi până la 80-90% în America, ratele de mortalitate prin variola maimuţei nu sunt foarte mari.

În zona Congo, mortalitatea ar putea ajunge până la 6%. În Africa de Vest mai puţin”, a precizat microbiologul român care susţine că varianta din Africa de Vest este dominantă.

O estimare făcută de dr. GP Weiland arată că în luna septembrie, la nivel mondial, s-ar putea ajunge la peste un milion de cazuri de variola maimuţei.

,,Nu. Sunt aproape sigur, 99,9% sigur că în septembrie nu vom avea un milion de cazuri. Atâta vreme cât chiar şi populaţiile care acum sunt la risc, ştiu că sunt la risc şi o să-şi schimbe comportamentele controlul este mult mai uşor. Nu este necesar să închidem planeta ca acum 2 ani, când nu ştiam ce e. Acum ştim. Nu, n-o să se transmită atât de rapid, nu este necesar să închidem planeta”, a precizat prof.dr. Cristian Apetrei.

În România, în momentul de faţă sunt 30 de cazuri de variola maimuţei, apărute la bărbaţi cu vârste între 22-44 ani.

viewscnt