Prof. univ. dr. Rodica Pop Buşui de la Universitatea Michigan, preşedinte al American Diabetes Association, atrage atenţia că neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie microvasculară a diabetului. Potrivit estimărilor, pe parcursul evoluţiei diabetului zaharat, până la 50% dintre pacienţi vor dezvolta neuropatie simptomatică. Dar cu un test simplu, Testul Michigan, această complicaţie poate fi depistată precoce.
Despre neuropatia diabetică şi cum poate fi prevenită au vorbit mai mulţi medici români pentru 360medical.ro într-un serial video format din 5 episoade. În acest episod prof. univ. dr. Rodica Pop Buşui, medic român stabilit în SUA şi preşedinte al American Diabetes Association vorbeşte despre simptomele cele mai frecvente care aduc pacienţii cu diabet la medic.
,,Simptomul care aduce bolnavul la doctor cel mai frecvent este durerea. Durerea aceasta neuropatică este foarte dificil de a fi tolerată, este o durere percepută ca arsură, care este mult mai severă noaptea sau când pacientul nu se mişcă, şi care este foarte dificil de tratat din păcate. Durerea neuropată este dificil de tratat”, a precizat medicul român.
Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale, pe care îl poate utiliza atât medicul, cât şi pacientul, fiindcă acesta conţine două aprecieri separate, una special pentru medic şi alta pentru pacient.
,,Testul Michigan este un instrument simplu, se poate aplica în câteva minute, administrarea lui standardizată este, de asemenea, simplu de făcut. Întrebările au fost translatate şi în multe alte limbi. Ideea este într-adevăr să ai instrumente pe care le implementezi în mod regulat în practica medicală şi să reuşeşti să identifici o anumită condiţie într-un stadiu în care anumite strategii se pot implementa să previi dezvoltarea unor complicaţii mai severe”, a precizat prof.univ. dr. Rodica Pop Buşui de la Universitatea Michigan.
Potrivit medicului român stabilit în SUA, Testul Michigan este un instrument adiţional pentru specialişti în demersul lor de-a-i convinge pe pacienţii cu diabet să-şi schimbe stilul de viaţă într-unul sănătos. Acest test poate ajuta la aderenţa la anumite principii de viaţă, ,,la exerciţii fizice, dietă şi de asemenea de a lua tratamentul pe care îl recomandăm”, a subliniat prof.dr. Rodica Pop Buşui.
Mai multe informaţii despre neuropatia diabetică şi despre testul Michigan găsiţi în cele două site-uri dedicate: – https://neuropatiediabetica.ro/ – https://testmichigan.ro/
Puteţi urmări şi celelalte materiale video din această campanie de educare privind neuropatia diabetică, respectiv cu prof. dr. Gabriela Radulian, Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, prof. dr. Bogdan Timar, Decanul Facultăţii de Medicină UMF ,,Victor Babeş” Timişoara, prof. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, şi Cristina Petruţ, psiholog şi vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR).