De la începutul pandemiei de COVID-19 până acum peste 289 de milioane de oameni din lumea întreagă s-au infectat cu SARS-COV-2. Peste 5, 4 milioane de persoane au murit din cauza COVID-19. Cele mai vulnerabile în faţa bolii s-au dovedit a fi persoanele cu anumite boli cronice. ,,Marea majoritate a persoanelor cu scleroză multiplă pe care le urmărim sunt vaccinate. Mă refer la procentaje de 98, 97-98% din pacienţii noştri care sunt vaccinaţi împotriva COVID-19”, a precizat prof. univ. dr. Veronica Popescu, medic neurolog român specializat în scleroza multiplă care lucrează la Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt din Belgia.
O persoană din 1000 din Europa de Vest are scleroză multiplă. Este posibil să fie mai mulţi pacienţi cu această boală, fiindcă nu în toate ţările există aceleaşi posibilităţi de a diagnostica la timp scleroza multiplă.
La Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt diagnosticul a fost pus la majoritatea pacienţilor la sub un an de la debutul simptomelor. ,,Aproape în fiecare zi primim două-trei telefoane în care ni se spune că încă un pacient de-al nostru este pozitiv. Este o creştere exponenţială a numărului de persoane infectate cu COVID. Aş putea spune chiar că a crescut numărul cam de 10 ori”, a mărturisit dr. Veronica Popescu.
În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-COV-2, persoanele cu scleroză multiplă nu au o evoluţie mai severă a COVID-19 faţă de populaţia generală, există însă câteva excepţii.
În cazul sclerozei multiple există câţiva factori de risc pentru evoluţie severă a acestei bolii COVID-19: imobilizarea la pat sau în scaunul cu rotile, anumite tratamente pentru scleroza multiplă
,,Aceste tratamente asociate cu o evoluţie mai proastă a COVID-19 sunt tratamente care afectează sistemul imun de o manieră foarte intensă şi blochează fabricarea de anticorpi”, a spus prof.dr. Veronica Popescu.
În prima perioadă a pandemiei, foarte multe persoane s-au izolat, unele au întrerupt tratamentele, nu s-au mai dus la spital, la fizioterapie. ,,Nu ne putem permite să oprim tratamentele pentru scleroză multiplă, pentru că scleroza multiplă, desigur, şi ea evoluează dacă nu este tratată”, e de părere neurologul român stabilit în Belgia.
A fi imobilizat este prin definiţie un factor de risc pentru evoluţie severă a tot felul de boli pulmonare, prin urmare dr. Veronica Popescu le recomandă pacienţilor mişcare. ,,Mişcarea este foarte importantă pentru persoanele cu scleroză multiplă, indiferent de gradul de afectare pe care aceste persoane le au, şi pe cât posibil mişcare activă.”
În Belgia, persoanele cu scleroză multiplă au fost considerate prioritare ca grup pentru vaccinări, prin urmare majoritatea s-au vaccinat împotriva COVID-19.
,,Noi ne-am bucurat că pacienţii noştri pot fi vaccinaţi mai devreme, dar anumite tratamente cu scleroză multiplă sunt chiar cunoscute ca având un efect protectiv în contra COVID-19”, a precizat prof. Veronica Popescu.