[VIDEO] Senatorul Laszlo Attila, despre Pactul pe Inovaţia în Sănătate: Ar rezolva asigurarea unei funcţionări cât de cât rezonabile

[VIDEO] Senatorul Laszlo Attila, despre Pactul pe Inovaţia în Sănătate: Ar rezolva asigurarea unei funcţionări cât de cât rezonabile

Speranţa de viaţă din România, de 75 de ani, este cu aproximativ 7 ani mai redusă faţă de cea din cele 5 state europene cel mai dezvoltate. La ritmul de recuperare actual al diferenţei îi vor fi necesari României 27 de ani ca să atingă aceeaşi speranţă de viaţă pe care o au aceste state europene dezvoltate, şi undeva la 40-50 de ani în ritmul actual pentru scăderea mortalităţii prevenibile. ,,Situaţia pe care mi-aţi prezentat-o este mai gravă în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor, cred că putem să ne aşteptăm la perioade chiar mai lungi, dacă continuăm în acelaşi fel. Şi nu este o situaţie unică la noi în ţară”, a declarat dr. Laszlo Attila, secretar în cadrul  Comisiei de Sănătate din Senat.

România se află pe locuri codaşe în ceea ce priveşte mortalitatea, speranţa de viaţă şi accesul la medicamente. Potrivit senatorului Laszlo Attila, ţara noastră a mai ratat încă o şansă care ne-a stat la dispoziţie, de a pune un pic ordine în lucrurile noastre în ceea ce priveşte Sănătatea. Secretarul Comisiei de Sănătate din Senat explică cum ne-a deschis ochii pandemia de COVID-19.

,,Suntem pentru prima dată în situaţia ca prima prioritate a populaţiei să fie Sănătatea”, a afirmat Laszlo Attila, făcând comparaţie cu acum un deceniu când Sănătatea ocupa poziţia a patra, a cincea sau în cazul tinerilor chiar mai în spate.

,,Este pentru prima dată când s-a luat în discuţie problema poluării în geneza bolilor respiratorii. În acelaşi timp ne-a mai deschis ochii în sensul că foarte probabil angajamentele care ni le-am luat în urmă cu 15 ani, atunci când urma să aderăm, poate n-au fost cele mai binevenite sau cele mai sănătoase, care să facă faţă unor situaţii cum este această pandemie”, a precizat medicul şi senatorul.

În opinia sa, sunt câteva măsuri care ar trebui luate urgent în Sănătate. ,,Cred că prima şi cea mai importantă prioritate este de a nu mai priva pe nimeni de asistenţa medicală care i se cuvine”, a spus Laszlo Attila.

După un an şi jumătate, chiar mai mult, aproape doi ani de zile, a trebuit să oprim o serie de facilităţi, de a pune la dispoziţie acele facilităţi pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, oprind accesul sau limitând accesul acelor pacienţi în cazul cărora puteau fi amânate intervenţiile.

,,Trebuie să ne actualizăm măcar în aceste domenii principale strategiile, să avem planuri de prevenţie a cancerului pe diferite domenii”, a atras atenţia Laszlo Attila.

Despre finanţare, senatorul susţine că vor exista şi resursele stabilite atât în PNRR cât şi celelalte surse de finanţare. ,,Văd o deschidere şi pentru gestionarea stării de sănătate măcar în aceste domenii majore de sănatate publică”.

Despre Pactul inovaţiei în Sănătate, lansat recent medicul crede că un ,,astfel de pact pe Sănătate ar rezolva pe de o parte asigurarea unei funcţionări cât de cât rezonabile şi eficiente cu tot ceea ce ne stă acum la dispoziţie; în acelaşi timp am crea acel spaţiu unde să asigurăm accesul cetăţeanului român la tratamente care în altă parte sunt utilizate zi de zi”.

Pacientul român nu are acces la 40% din produsele inovative din Europa care se folosesc zi de zi. ,,Cred că este normal ca fiecare ţară să aibă acele capacităţi să poată lua sau să îşi fundamenteze o decizie sau o alta”, consideră Laszlo Attila.

Alte ţări au o colaborare constantă cu industria farmaceutică, inovatoare, şi au semnat diverse documente de colaborare. În ceea ce priveşte România, ,,cred că ar trebui să avem mult mai mult curaj pentru a dezvolta această relaţie”, a mărturisit Secretarul Comisiei de Sănătate din Senat.

Şi Adela Cojan, preşedintele CNAS este de părere că Pactul pentru Inovaţie în Sănătate ar fi trebuit încheiat încă de acum 30 de ani

viewscnt