Kinetoterapeuţii fac parte din echipa medicală, fiind din ce în ce mai căutaţi în lumea întreagă. În Germania, aceşti profesionişti sunt în top 5 al celor mai solicitate meserii. În SUA angajarea terapeuţilor fizici a crescut cu 22% din 2018 încoace, o cifră care arată o creştere mult mai rapidă decât media pentru toate celelalte ocupaţii. România, în schimb, se confruntă cu penurie de kinetoterapeuţi, iar cei care sunt activi în câmpul muncii nu se simt stimulaţi financiar, mulţi dintre ei alegând să muncească în alte ţări. ,,Kinetoterapeuţii nu sunt plătiţi suficient de mult pentru munca depusă”, a declarat pentru 360medical.ro Sophia Tănase, kinetoterapeut la Sophie Kineto Clinic.
Kinetoterapeuţii aflaţi la început de drum se confruntă cu mai multe provocări. Una dintre ele o reprezintă informaţia cu care aceştia trebuie să ţină pasul, o alta practica.
,,Angajatorul vrea să fim tineri, să fim gata pentru piaţa muncii, dar vrea să avem şi experienţă. Experienţa nu o putem dobândi decât dacă facem practică”, a mărturisit Sophia Tănase.
În perioada pandemiei de COVID-19 majoritatea centrelor de recuperare au încercat pe cât posibil să-şi păstreze angajaţii pe care-i aveau, dar nu au mai angajat alţii.
,,Avantajul acestei pandemii este că majoritatea centrelor de recuperare au încercat pe cât posibil să-şi păstreze angajaţii şi să treacă mai uşor peste acest eveniment. Dar aici apare cunoscuta sabie cu două tăişuri, pentru că dezavantajul kinetoterapeuţilor care încearcă să se angajeze este că nu vor putea. Per total toţi am fost dezavantajaţi, pentru că acele cursuri la care vroiam să participăm - fie că erau la facultate, la master sau cursuri de perfecţionare - au fost suspendate”, a mai spus Sophia Tănase, care a subliniat că specialiştii în kinetoterapie au nevoie de cursuri.
,,Dacă terapeutul nu are banii necesari să se formeze, el nu va putea deveni mai bun. Salariile cadrelor medicale s-au mărit, însă această categorie de personal, kinetoterapeuţii, a rămas cu cel mai mic nivel de salarizare”, a spus tânăra.
Nivelul salarial al unui kinetoterapeut în România este sub 4000 de lei pe lună, potrivit Sophiei Tănase.
,,Este foarte tentant să îţi schimbi reşedinţa peste hotare, pentru că acolo condiţiile de muncă sunt mult mai favorabile, salariul este mult mai încurajator, iar colegii sunt diferiţi”, a spus specialista în terapie fizică.
În alte ţări, kinetoterapeutul este considerat indispensabil, deci este mult mai bine valorizat.
,,Dar în România situaţia stă un pic diferit, pentru că kinetoterapeutul de cele mai multe ori e considerat maseur, aşa că foarte mulţi nici nu vin la recuperarea medicală”, a precizat Sophia Tănase. Deşi sistemul de sănătate din România încă are nevoie de kinetoterapeuţi, pe cei care activează în sistem nu-i plăteşte la nivelul la care şi-ar dori aceşti profesionişti.
,,Oricât de mare ar fi pasiunea pentru medicină şi dăruirea pentru pacienţi, salariile nu sunt pe măsura aşteptărilor lor”, este concluzia Sophiei Tănase.
Urmăriţi şi [VIDEO] EXCLUSIV Sophia Tănase, kinetoterapeut, despre exerciţiile fizice de pe internet: Vă puteţi face mai mult rău decât bine