Fondatorul reţelei de telemedicină în relaţia SUA-România, Ştefan Minovici este unul dintre oamenii de afaceri româno-american care dezvoltă proiecte în diverse domenii, dar şi în sănătate. Este preşedintele Minovici Medical Development, a fondat o clinică medicală în cartierul Queen's în New York şi a strâns mai mulţi medici români stabiliţi în Statele Unite pentru a crea o reţea de telemedicină. Ştefan Minovici a fost recent în România şi le-a propus autorităţilor un spital de campanie creat în martie 2020 în New York pentru Covid-19 să-l aducă în România.
Ştefan Minovici este nepotul lui Mihai Minovici, fratele mai mare a lui Mina Minovici, şi chiar dacă nu a urmat medicina vrea să facă ceva pentru sistemul medical.
,,Am considerat că am o datorie faţă de numele pe care îl port şi nu m-aş compara cu strămoşii mei din niciun punct de vedere, dar mă simt obligat să pot să găsesc modalităţi prin care să fac ceva pentru ţara şi poporul din care provin; să continui în tradiţia numelui Minovici, a doctorilor Minovici şi să ajut această naţiune într-un moment de criză fără precedent”, a precizat Ştefan Minovici, care emigrat în urmă cu 42 de ani, dar revine frecvent în ţara natală.
,,Este important - cel puţin pentru mine - de a nu uita istoria, trecutul, rădăcinile şi la fel de important este cum onorăm realizările acestor oameni şi nu numai ale familiei Minovici”, a spus nepotul lui Minovici.
Despre sistemul de sănătate din România, crede că este în stare foarte gravă. ,,În acest sistem din România există multă indolenţă, multă incompetenţă, multă birocraţie, multă corupţie, multă indiferenţă.”
Românul a propus crearea unui spital de campanie de urgenţă de 1.000 de paturi, cu toate utilităţile în România. Spitalul de campanie american fusese creat în martie 2020, când a început pandemia şi funcţiona ca un spital normal, cu aparatură de ultimă generaţie.
,,L-aş fi luat de la spitalul Mount Sinai, un spital cu 66.000 de angajaţi, 40.000 de doctori, 11 miliarde de dolari cifră de afaceri. Am fi venit cu o echipă de doctori, era un schimb bun de experienţă”, a povestit Ştefan Minovici, care nu şi-a dus intenţia la capăt pentru că nu a găsit deschiderea necesară la autorităţile române.
,,Nu am depăşit decât faza politicoasă. Mulţumim, dar nu ne trebuie. Mulţumim, dar e complicat”, a fost răspunsul pe care l-a primit Ştefan Minovici.
În prezent, în SUA sunt foarte mulţi medici româno-americani care s-ar întoarce în ţara natală, dacă li s-ar oferi condiţii ca în State şi salarii pe măsură.
,,Medicii noştri din Statele Unite s-ar întoarce, dar n-au la ce. E adevărat, pacienţi cât cuprinde, dar facilităţile medicale, spitalul în sine, nu corespunde cerinţelor lor”, a afirmat Ştefan Minovici, referindu-se la spitalele de stat din România.
,,Sistemul privat ar oferi o oportunitate, dar iarăşi trebuie să vedem cât ar costa salariul unui chirurg din România şi de cât e nevoie ca să fie compensat un medic din Statele Unite. Cei care s-ar întoarce nu sunt motivaţi de partea financiară, vă asigur. Şi-au făcut banii, sunt mulţumiţi, sunt satisfăcuţi, vor să practice chiar medicina de plăcere, dar bineînţeles pe un salariu care reflectă valoarea lor”, a spus Ştefan Minovici, Fondatorul reţelei de telemedicină Minovici Medical Development.
Citiţi şi Ştefan Minovici: Pacienţii cu boli rare din România, acces la cei mai renumiţi medici din spitalele americane