VIDEO Veronica Jardan, Sanatoriul de Nevroze Predeal: "Pentru sănătatea psihică a românilor, ar fi necesar un astfel de sanatoriu în fiecare judeţ"

VIDEO Veronica Jardan, Sanatoriul de Nevroze Predeal: "Pentru sănătatea psihică a românilor, ar fi necesar un astfel de sanatoriu în fiecare judeţ"

Sanatoriul de Nevroze Predeal a fost înfiinţat în anul 1934 de trei medici, care au luat hotărârea de a-l construi ca să aibă un loc unde să îngrijească bolnavii. În 2 noiembrie 1948, prin decretul de naţionalizare nr. 302/1948, sanatoriul a trecut în proprietatea Ministerului Sănătăţii. În prezent, este singura unitate de acest profil din ţară aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, de monospecialitate, având ca obiect de activitate recuperarea afecţiunilor psihice marginale precum nevrozele, depresia. ,,Sanatoriul de Nevroze din Predeal este singura unitate cu acest profil, ca instituţie de stat, la nivel naţional în care se pot interna persoane după Covid-19, care au burnout profesional şi oboseală psihică”, a declarat Veronica Jardan, coordonatorul psihologilor de la Sanatoriul de Nevroze Predeal.

În ultima perioadă, efectele psihologice ale pandemiei cauzată de COVID-19 au determinat o creştere masivă la nivel global a incidenţei anxietăţii şi depresiei, cu 25% doar în primul an de pandemie. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeană suferă de depresie, echivalentul a 4,3% din populaţia UE.

În România, persoanele afectate de depresie suferă adesea în tăcere din cauza nivelului ridicat de stigmatizare şi a lipsei de conştientizare a opţiunilor de îngrijire disponibile. Din acest motiv, este probabil ca numărul persoanelor care se confruntă cu depresia să fie subestimat.

Pandemia de COVID-19 a adus o umbră asupra acestei categorii a populaţiei şi este posibil să fi exacerbat obstacolele în calea accesului la ajutor. Veronica Jardan, membru fondator în Asociatia Psihologilor Atestaţi din Romania- APAR, psiholog clinician şi coordonatorul Psihologilor de la Sanatoriul de Nevroze Predeal, a vorbit într-un interviu video pentru 360medical.ro despre beneficiile curei sanatoriale asupra sănătăţii mintale, despre depresia şi burnout-ul care pot fi tratate la acest sanatoriu.

Orice persoană care trece prin burnout, prin depresii, prin anxietate se poate interna la sanatoriu. ,,Cura sanatorială este o mană cerească pentru orice persoană care trece prin burnout, depresii, anxietăţi, inclusiv cadre medicale care îşi fac internarea, în sensul că iese refăcută psihic”, a afirmat Veronica Jardan, coordonatorul psihologilor de la Sanatoriul de Nevroze Predeal.

În cadrul sanatoriului există o echipă de specialişti: medici psihiatri, asistente medicale, psihologi care lucrează pe partea de integrare psihologică a acestor cazuri de burnout sau de orice altă simptomatologie psihologică, dar şi în partea de intervenţie psihologică individuală dar şi prin terapie de grup.

,,Avem evenimente pe care le organizăm în cadrul Asociaţiei Psihologilor Atestaţi din România în colaborare cu Sanatoriul de Nevroze Predeal. Ele joacă un rol foarte important în cura sanatorială pentru refacerea psihică a persoanelor care apelează la internarea în cadrul sanatoriului”, a precizat Veronica Jardan.

În prezent sunt foarte multe sanatorii, dar private, cu costuri foarte mari pe care românii nu şi le permit.,,La Sanatoriul de Nevroze de pe Valea Râşnoavei din Predeal, fiind o instituţie de stat, cura sanatorială este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate” , a spus psihologul clinician.

Există coplată în funcţie de cazarea pentru care se optează la Sanatoriul de Nevroze Predeal, sunt organizate şi excursii în munţii din apropierea sanatoriului.

,,Nu este un spital, este un sanatoriu cu condiţii de lux”, a dat asigurări Veronica Jardan.

Dacă în perioada Sărbătorilor, în general sunt multe locuri libere la Sanatoriul de Nevroze din Predeal, după Sărbători, adresabilitatea creşte şi se fac chiar liste de aşteptare.

,,Sunt foarte multe persoane singure care, neavând cu cine să petreacă sărbătorile îşi pot accentua depresia, anxietatea”, a atras atenţia Veronica Jardan.

O cură sanatorială durează între 14 şi 30 de zile, dar după ce trec 6 luni sau un an de la cură, este posibil să se dezvolte din nou aceste simptome psihologice, psihiatrice, a avertizat psihologul clinician.

 ,,Urmează un alt val în care apare această simptomatologie postCOVID, cu deteriorări cognitive severe, depresie şi anxietate accentuate, insomnii, atacuri de panică şi memoria de scurtă durată foarte afectată”, a mărturisit Veronica Jardan, care a constatat că numărul românilor cu depresii şi nevroze a crescut alarmant în ultima perioadă, iar simptomele sunt mai grave.

viewscnt