Nutriţia de precizie, denumită şi nutriţie personalizată se bazează pe colectarea şi analiza mai multor tipuri de date care servesc pentru definirea unei dietei adecvate pentru fiecare individ, sau la un nivel mai larg, pentru fiecare categorie de populaţie. Trei experţi în nutriţia de precizie din România şi SUA: conf. univ. dr. Sanda Maria Creţoiu, director medical la NutriMed Express, dr. Mihai Niculescu, CEO al companiei Advanced Nutrigenomics USA şi Bogdan Ivanov, manager şi dezvoltator al platformei NutriCare.Life au explicat pe larg în primul webinar organizat de 360medical.ro despre avantajele pe care le oferă testarea microbiomului şi testarea nutrigenetică, precum şi despre felul în care pot fi prevenite sau tratate bolile cauzate de deficienţe nutriţionale.
Principala cauză a deficitului nutriţional o reprezintă alimentaţia, multe dintre problemele de sănătate sunt cauzate de carenţe nutritionale, ca urmare a stresului şi alimentaţiei incorecte sau insuficiente, au precizat invitaţii webinarului ,,Nutriţia de precizie: Cum poţi preveni şi trata anumite boli”
,,Carenţele nutriţionale reprezintă lipsa unor vitamine sau minerale esenţiale pentru ca organismul să poată funcţiona normal. Aceste carenţe se dezvoltă în timp şi se pot agrava fără ca noi să ne dăm seama în timp util, înainte de declanşarea unei boli. Dietele speciale, restrictive în anumiţi nutrienţi, cum ar fi cele disociate, ketogenice, hiperpoteice sau vegane, dacă sunt ţinute pe termen lung pot cauza grave dezechilibre nutriţionale”, a precizat conf. univ. dr. Sanda Maria Creţoiu, director medical la NutriMed Express.
În opinia medicilor invitaţi există şi anumite afecţiuni, congenitale sau cronice, care pot duce la carenţe nutriţionale, pentru că îngreunează absorbţia mineralelor sau utilizarea corectă a acestora de către organism, cum sunt anumite boli hepatice, renale sau cardiovasculare.
Dr. Mihai Niculescu, CEO-ul companiei Advanced Nutrigenomics (USA) şi autorul celui mai complex test nutrigenetic existent pe piaţa mondială, a subliniat cât de important este să ştim câţi nutrienţi mâncăm pentru a avea o alimentaţie sănătoasă, iar acest lucru se face doar cu instrumente de anchetă alimentară.
,,Ancheta alimentară reprezintă o metodă de a înregistra ce mâncăm (a documenta), pentru ca apoi această listă de consumuri alimentare să fie folosită la calculul aportului de nutrienţi. De exemplu, dacă ştiu ce am mâncat astăzi putem calcula câte calorii, şi cât din fiecare nutrient am consumat. Ştiind câţi nutrienţi am consumat, putem apoi compara cu cât ar trebui să consumăm (valori recomandate). Ancheta alimentară este de mai multe tipuri (jurnal, chestionar de frecvenţă alimentară, sau aportul pe 24 ore) şi trebuie administrată de un specialist în nutriţie (medic nutriţionist sau nutriţionist/dietetician), folosind variante validate ştiinţific”, a declarat dr. Mihai Niculescu.
Un rol important îl joacă aplicaţiile digitale care pot fi folosite ca instrumente de identificare a deficienţelor sau exceselor de aport. Bogdan Ivanov, specialist în dezvoltarea de aplicaţii software, a spus în cadrul evenimentului online că în momentul de faţă sunt peste 320.000 de aplicaţii de sănatate/nutriţie.
,,Din păcate doar 5% dintre ele au beneficiat la dezvoltare de aportul si consilierea unor specialişti în sănătate. Marea majoritate a acestora folosesc metoda “Jurnal”, principalul dezavantaj al acestor aplicaţii fiind consumul zilnic de timp şi acurateţea scăzută. Orice metodă s-ar folosi, rezultatele finale depind însă de acurateţea de înregistrare a utilizatorului. Din fericire, în curând datorită avansului technologic o să crească semnificativ acurateţea analizei a ceea ce consumăm fără a mai face nimic utilizând technologia de recunoaştere a imaginilor”, a afirmat Bogdan Ivanov, dezvoltatorul platformei NutriCare.Life.
La ce ajută testarea microbiomului şi testarea nutrigenetică
Rolul intervenţiilor nutriţionale personalizate este de a fi preventive (predictive şi precise); practice (de înţeles şi de implementat), fiind bazate pe sfaturi nutriţionale dinamice mai potrivite decât abordarea nutriţională clasică „o dietă se potriveşte tuturor”. În acest context, testarea microbiomului şi testarea nutrigenetică sunt instrumente extrem de utile.
,,Când testăm microbiomul şi analizăm genele pe care microbii le exprimă, putem identifica metaboliţii pe care îi produc - cu alte cuvinte, putem determina rolul lor în ecosistemul corpului pacienţilor. Se poate alege astfel o recomandare personalizată şi precisă legată de dieta şi stilul de viaţă al individului respectiv. Prin dietă o persoană poate regla funcţia microbiomului intestinal pentru a minimiza producţia de metaboliţi nocivi şi a maximiza producţia de beneficii. În afară de dietă intervenim şi cu probiotice ţintite în corelaţie cu rezultatul testului”, a spus dr. Sanda Creţoiu.
Director medical al NutriMed Express e de părere că probioticele sunt mai eficiente la ambele capete ale spectrului de vârstă, adică la copiii mici şi la vârstnici, deoarece atunci populaţiile bacteriene sunt mai reduse. Probioticele sunt de asemenea utile în situaţii de stres pentru organism, cum ar fi reducerea severităţii diareei după expunerea la agenţi patogeni sau refacerea bacteriilor normale în intestin după ce un pacient foloseşte antibiotice şi în general în toate circumstanţele în care există o întrerupere a echilibrului în intestin.
În ceea ce priveşte testarea nutrigenetică, aceasta are rolul de a determina exact ce variaţii genetice are o persoană, şi apoi, luând în considerare aceste variaţii genetice, calculează care este necesarul de nutrienţi pentru acea persoană în particular.
,,Persoana care doreşte testarea furnizează o probă de salivă, din care apoi, în laborator, se extrage ADN-ul. Acesta este apoi analizat (citit) folosind diverse metode (secvenţiere, PCR, microarrays), identificând variaţiile genetice ale acelei persoane. Ulterior, folosirea unor algoritmi generează necesarul de nutrienţi pentru acea persoană. Aceşti algoritmi se bazează pe informaţii deja existente în literatura de specialitate, care au identificat rolul acelor variaţii genetice în definirea aportului de nutrienţi, pentru a optimiza starea de sănătate, sau pentru a diminua o anumită boală metabolică (diabet de tip 2, colesterol crescut, sau riscul de a da naştere unui copil cu anumite defecte)”, a spus dr. Mihai Niculescu.