Mastectomia ar putea să nu fie necesară în toate cancerele de sân cu tumori multiple, indică un nou studiu

Mastectomia ar putea să nu fie necesară în toate cancerele de sân cu tumori multiple, indică un nou studiu
decembrie 12 11:05 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Pacienții cu cancer de sân cu tumori multiple pot opta acum pentru o intervenție chirurgicală mai puțin invazivă, o lumpectomie cu radioterapie în loc de mastectomie, arată un nou studiu.  

În ultimii ani, tot mai mulți pacienți sunt identificați cu tumori multiple, ca urmare a tehnicilor imagistice mai sensibile, care pot identifica și cancerele minuscule, cândva „invizibile”. Asta înseamnă că mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu mai multe zone cu cancer în același sân.

Medicii, neavând cercetări orientative cu privire la modul de tratare a acestor cazuri, recomandă adesea mastectomia.

Avantajele lumpectomiei includ o recuperare mai rapidă și, adesea, rezultate cosmetice mai bune, informează The Asociated Press.

„Lumpectomia cu radioterapie este de multe ori preferată mastectomiei, deoarece este o operație mai redusă, cu recuperare mai rapidă, care are ca rezultat o satisfacție mai bună a pacientului și rezultate cosmetice”, a declarat vineri autoarea studiului, dr. Judy C. Boughey, de la Clinica Mayo din , într-un comunicat de presă.

Recentul studiu a evaluat 204 femei de 40 de ani și peste, cu două sau trei tumori în același sân, separate de țesutul mamar normal.

Pacientele au fost tratate cu tumorectomie (lumpectomie), intervenție în care se extirpă strict doar tumora, și radiații.

Rata de recurență în 5 ani în rândul participanților a fost de 3,1%, similară cu rata de recurență pentru cazurile o singură tumoră, a precizat medicul.

O altă constatare importantă a cercetării a fost aceea că rata de recurență a fost mai mică în rândul pacienților cărora li s-a efectuat un RMN înainte de operație, dând probabil chirurgilor informații mai bune despre zonele are trebuiau îndepărtate.

Pentru cei 15 pacienți fără RMN, rata de recurență a fost de 22,6%, comparativ cu 1,7% pentru cei 189 de pacienți care au făcut un RMN înainte de operație.

O analiză din 2019 a raportat că până la 60% dintre cazurile de cancer de sân au mai multe tumori și că multe cazuri despre care se crede că au o singură tumoră sunt descoperite ca având mai multe, la o examinare ulterioară.

Studiul face parte dintr-o cercetare mai amplă care vizează evitarea supratratamentului și a efectelor secundare inutile, prin metode de îngrijire în funcție de mărimea cancerului, și a fost prezentat săptămâna trecută, la Simpozionul pentru cancerul de sân, care a avut loc în San Antonio, Statele Unite.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu