Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de înţelegeri secrete privind preţurile de decontare încheiate între reprezentanţii statelor şi cei ai companiilor farmaceutice. O investigaţie publicată săptămâna aceasta de investigate-europe.eu dezvăluie mecanismul prin care se formează preţurile de decontare pentru medicamentele inovative în statele membre ale Uniunii Europene şi cum ajung statele mici, în special cele din estul blocului comunitar, să suporte costuri mult mai mari decât ţările bogate din vest.
„Negocierea este total secretă. Totul se transmite în plicuri sigilate, care se înapoiază după ce contractele sunt semnate”, dezvăluie un negociator dintr-o ţară de dimensiune medie din UE, citat în investigaţie.
„Nici măcar nu îl punem în sistemele noastre electronice pentru că nu vrem ca firma care asigură mentenanţa acestor sisteme să aibă acces”, menţionează aceeaşi sursă.
Chiar dacă oficial sunt oferite disconturi, guvernele ajung deseori să suporte costuri exorbitante pentru medicamentele noi care salvează vieţi sau ajung să nu aibă acces la ele, potrivit investigaţiei realizate pe parcursul a opt luni efectuată de către Investigate Europe şi partenerii săi.
Potrivit investigaţiei, producătorii de medicamente aleg să-şi lanseze produsele în acele ţări în care este mai profitabil. „Avem prima, a doua şi a treia clasă de cetăţeni europeni atunci când vine vorba de acces la medicamente, este un adevărat scandal”, afirmă Clemens Auer, fost director în cadrul Ministerului Sănătăţii din Austria până în 2018.
Analiza Investigate Europe oferă exemplul medicamentului Kaftrio/Kalydeco, dezvoltat de compania Vertex Pharmaceuticals pentru fibroza chistică.
Compania solicită preţuri diferite de la ţară la ţară, care pot ajunge peste 200.000 de euro pentru un pacient pe an.
În cadrul investigaţiei, jurnaliştii de la Investigate Europe au obţinut preţurile negociate pentru acest medicament cu mai multe state din UE, care variază de la 71.000 de euro pentru un pacient în Franţa până la circa 200.000 euro în Cipru şi 175.000 euro în Lituania, ultimele două ţări fiind de dimensiuni mici, cu puţini pacienţi.
„Corelaţia inversă dintre numărul de pacienţi şi preţuri reflectă, probabil, diferenţa de puterea de negociere”, afirmă Valérie Paris, economist la OCDE, care a studiat modul în care sunt stabilite preţurile farmaceutice.
Investigate Europe a solicitat poziţia companiei Vertex în această situaţie, care a transmis un comentariu legat de modul în care sunt stabilite preţurile.
„Preţurile medicamentelor noastre depind de inovaţia pe care o includ şi de valoarea pe care o aduc pacienţilor cu fibroză chistică, îngrijitorilor şi sistemelor de sănătate”, a declarat un purtător de cuvânt al Vertex.
„Preţurile rambursate indicate în ancheta dumneavoastră sunt inexacte”, a completat reprezentantul companiei.
Compania a refuzat să precizeze în ce constau inexactităţile şi să comenteze despre preţurile stabilite pentru o ţară sau alta, susţinând, în schimb, că în ultimul deceniu peste 70% din bugetul său operaţional a fost cheltuit pentru cercetare şi dezvoltare.
Vertex nu face parte din principala organizaţiei a industriei farmaceutice din Europa - Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA).
Solicitată să transmită o poziţie despre preţurile confidenţiale pentru medicamente, EFPIA nu a răspuns clar la întrebarea dacă ţările mai bogate plătesc mai mult decât cele mai sărace din Europa.
„Există un consens larg că preţurile trebuie să reflecte capacitatea unei ţări de a plăti pentru medicamente. EFPIA şi membrii săi propun un sistem pentru Europa în care ţările care nu îşi permit să plătească mai mult pentru medicamente să plătească mai puţin”, a precizat Nathalie Moll, directorul general al EFPIA.
În Europa, primele pieţe de intrare pentru medicamentele inovative sunt Germania şi Danemarca, ţări care permit companiilor farmaceutice să stabilească în mod liber preţurile la lansarea medicamentelor noi.
În practică, Danemarca fixează nişte limite „voluntare” de preţ, în timp ce Germania evaluează fiecare medicament la un an de la introducere şi poate cere apoi modificări de preţ. Însă aceste preţuri mari iniţiale sunt folosite ca referinţă de către alte state din UE - inclusiv de România -, atunci când acestea negociază propriile preţuri de decontare de către sistemele de asigurări de sănătate.
Ceea ce se întâmplă ulterior în Germania şi Danemarca este învăluit în secret, potrivit investigaţiei. Spitalele daneze achiziţionează cele mai scumpe medicamente la preţuri care includ reduceri confidenţiale, dar aceste oferte nu apar pe Euripid, baza de date europeană a preţurilor, spun oficialii danezi.
Germania este si mai opacă - nici măcar nu face parte din Euripid. Autorităţile germane au blocat o rezoluţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind transparenţa preţurilor medicamentelor.
Institutul german de cercetare IQWiG a realizat o listă de 32 de medicamente pentru Investigate Europe şi partenerii săi germani NDR, WDR şi Süddeutsche Zeitung.
Potrivit cercetătorilor, aceste medicamente aduc un beneficiu suplimentar „semnificativ” sau „considerabil” faţă de terapiile existente pentru afecţiuni precum cancerul de sân, leucemia şi fibroza chistică.
Datele colectate din întreaga Europă arată că, în şase ţări UE, unul din patru medicamente de pe această listă nu este decontat. Fără acorduri de achiziţie cu companiile producătoare, care stau la baza decontării medicamentelor, autorităţile din domeniul sănătăţii trebuie să recurgă la alte metode costisitoare pentru a obţine un medicament sau riscă să nu aibă deloc acces la el.
Situaţia este deosebit de dramatică în Ungaria, unde 25 din cele 32 de medicamente nu sunt decontate, precum şi în Malta şi Cipru, unde 19, respectiv 15 medicamente nu sunt decontate.
Pacienţii din Cipru şi Ungaria pot obţine unele medicamente prin acces individual, de obicei cu costuri exorbitante pentru stat. În statele baltice şi în România, un număr important de medicamente de pe lista de 32 de terapii sunt, de asemenea, nedecontate, mai arată investigaţia.