Producătorul de medicamente generice Antibiotice Iaşi, singurul jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român, a înregistrat anul trecut un nivel-record al exporturilor de produse farmaceutice, pe fondul intrării pe noi pieţe externe.
Astfel, rezultatele financiare preliminate transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB) arată că Antibiotice Iaşi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 600,8 milioane lei (circa 121 milioane euro), în creştere cu 24% faţă de nivelul din 2022, de 483,7 milioane lei.
Pe piaţa internaţională, cifra de afaceri a companiei a fost de 218,4 milioane lei (44 milioane euro), mai mare cu 18% faţă de nivelul din 2022, de 184,5 milioane lei, şi cu 5,5% peste valoarea planificată.
Compania a înregistrat o creştere solidă a vânzărilor pe pieţele sale tradiţionale pentru produsele beta-lactamice solide - SUA, Vietnam, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia şi Republica Moldova - şi dublarea volumelor vândute pe portofoliul de produse orale în ţările în care Antibiotice Iaşi are reprezentanţe proprii - Vietnam, Republica Moldova şi Serbia.
În plus, compania a intrat anul trecut pe pieţe noi (Ungaria, Polonia şi Georgia) “pe un portofoliu de produse selectate după potenţialul de consum actual şi viitor al pieţei”, se arată în raportul companiei.
Pe plan extern, Antibiotice Iaşi este lider mondial pe segmentul medicamentului Nistatina, un antifungic pentru tratarea infecţiilor determinate de ciuperca Candida albicans la nivelul tractului digestiv. Compania vinde produse care conţin nistatină în 55 de ţări.
Veniturile realizate din vânzarea produselor pe piaţa din România au fost de 382,4 milioane lei, în creştere cu 28% faţă de 2022, de 299,2 milioane lei.
De asemenea, compania a obţinut un profit net de 80,7 milioane lei în 2023, de peste două ori mai mare faţă de nivelul din anul precedent, de 38,5 mili0ane lei.
Compania Antibiotice Iaşi este controlată de statul român, prin Ministerul Sănătăţii, care deţine 53% din acţiuni, al doilea acţionar important fiind Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia), cu o deţinere de 29,4%.
În 2022, compania a înregistrat venituri din vânzări de 482,7 milioane lei (98 milioane euro), în creştere cu 32% faţă de nivelul din anul precedent, şi un profit net de 38,5 milioane lei, mai mare cu 29%.