Comisia Europeană a elaborat un proiect de Directivă privind tratarea apelor uzate urbane, care se apropie de aprobarea finală în Consiliul European de Miniştri. Proiectul consideră că produsele farmaceutice şi cosmeticele sunt responsabile pentru 92% din micropoluanţii din apele uzate, un procent contestat de industria farmaceutică, care solicită reevaluarea prevederilor Directivei. Joi, producătorii români de medicamente generice au avertizat că directiva va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente din ţară şi ar putea chiar duce la dispariţia paracetamolului şi a metforminului din farmacii.
Este al doilea avertisment similar al producătorilor de medicamente grupaţi în cadrul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), după un prim semnal de alarmă transmis în luna septembrie.
Potrivit asociaţiei, această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii.
Una dintre problemele legate de această directivă este subestimarea costurilor pentru industria farmaceutică de către Executivul UE de la Bruxelles.
"Studiul de fezabilitate care a fost făcut de către Comisia Europeană a subestimat impactul pe care această directivă îl va avea asupra industriei farmaceutice. Comisia a Estimat un impact de 1,2 miliarde de euro pe an, pentru toată Europa, dar un studiu făcut foarte recent de agenţia de mediu din Germania estimează mai mult de 1 miliard doar pentru Germania", a declarat preşedintele APMGR, Simona Cocoş, în cadrul conferinţei.
Potrivit proiectului de directivă, taxa va fi plătită în funcţie de volum, ceea ce ar penaliza tocmai medicamentele cu adresabilitate mare.
"Cu cât un medicament este folosit mai mult, cu atât producătorul va plăti o taxă mai mare", a explicat Simona Cocoş.
Impactul cel mai important al directivei va fi asupra unor medicamente esenţiale, folosite de un număr mare de pacienţi, avertizează producătorii.
Spre exemplu, în cazul paracetamolului, un medicament cu preţ nereglementat şi eliberat fără prescripţie, impactul directivei va fi o creştere a preţului cu 45%, care va fi suportată integral de pacienţi.
În cazul metforminului, preţul s-ar majora cu 48%, însă medicamentul are preţ reglementat de stat, iar efectul ar putea fi retragerea din piaţă.