Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a realizat două achiziţii importante într-o săptămână. Marţi, compania a anunţat preluarea firmei de biotehnologie Fusion Pharmaceuticals pentru 2 miliarde de dolari, la doar câteva zile după ce a ajuns la un acord pentru cumpărarea Amolyt Pharma, companie specializată în dezvoltarea de tratamente pentru boli endocrine rare.
Compania Fusion Pharmaceuticals este specializată în dezvoltarea de tratamente împotriva cancerului dintr-o nouă generaţie, bazate pe radioconjugaţi (RCs).
Tratamentele cu RCs presupun livrarea de izotopi radioactivi direct la celulele canceroase printr-o metodă de ţintire precisă, folosind molecule, şi sunt considerate terapii promiţătoare împotriva cancerului.
Cel mai avansat program al companiei Fusion este FPI-2265, un tratament testat în prezent într-un studiu clinic de fază 2 la pacienţii cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare. Compania estimează că va demara un studiu clinic de fază 3 pentru acest medicament în 2025.
"Între 30% şi 50% dintre pacienţi primesc şi radioterapie ca parte a tratamentului, iar achiziţionarea Fusion indică ambiţia noastră de a transforma acest aspect al tratamentului cu ajutorul radioconjugaţilor", a declarat Susan Galbraith, vicepreşedinte pentru cercetare în oncologie în cadrul AstraZeneca, citată de Reuters.
Achiziţia vine în condiţiile în care AstraZeneca a investit în ultimii ani pentru a identifica noi tratamente personalizate pentru cancer, inclusiv în tehnologii bazate pe RCs şi ADCs (conjugaţi anticorp-medicament).
Primul tratament din categoria ADCs a fost autorizat de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite în anul 2000, iar primul din categoria RCs - în 2018.