Tehnologiile de editare genetică sunt folosite tot mai mult a dezvolta tratamente pentru diverse boli şi funcţionează de obicei prin înlocuirea unor gene cu mutaţii responsabile de apariţia afecţiunilor cu versiuni sănătoase ale genelor. Dezvoltarea unor astfel de tratamente este costisitoare şi face, de multe ori, obiectul unor parteneriate între companii în vederea împărţirii costurilor de cercetare-dezvoltare.
Un astfel de parteneriat a fost anunţat miercuri de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca, care va investi în compania franceză de biotehnologie Cellectis.
Investiţia se ridică la 245 de milioane de dolari şi se va derula în mai multe etape, în următoarele luni. În 2024, AstraZeneca va ajunge să deţină 44% din acţiunile companiei franceze, potrivit Reuters.
Compania Cellectis deţine o tehnologie de editare genetică şi dispune de capacităţi de producţie, fiind capabilă să dezvolte terapii celulare şi genice.
Aceste capacităţi de dezvoltare şi producţie au atras atenţia AstraZeneca, care a precizat că investiţia este menită să accelereze dezvoltarea de noi terapii în oncologie, imunologie şi boli rare.
În cadrul parteneriatului, AstraZeneca va avea acces la 25 de ţinte genetice, iar până la 10 medicamente-candidat urmează să fie evaluate în vederea finanţării cheltuielilor de cercetare-dezvoltare.