Bugetul alocat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 2025 acoperă cheltuielile pentru medicamentele compensate doar pentru primele zece luni ale anului, potrivit preşedintei instituţiei, dr. Valeria Herdea, care speră că restul banilor va fi alocat la rectificarea bugetară.
CNAS administrează Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România şi unul dintre cele mai mari bugete publice din ţara noastră.
Bugetul FNUASS va creşte în 2025 cu 3,7 miliarde lei (sau 5,1%) faţă de nivelul de anul trecut, până la 77,2 miliarde lei (15,4 miliarde euro), potrivit proiectului de buget publicat de Ministerul Finanţelor.
Cu toate acestea, sumele nu sunt suficiente, ca urmare a extinderii serviciilor şi medicamentelor decontate de către CNAS, potrivit preşedintei instituţiei.
Anul trecut, bugetul iniţial al FNUASS, aprobat de Parlament, a fost de 62,4 miliarde lei (12,5 miliarde euro), însă guvernul a suplimentat fondurile de mai multe ori pe parcursul anului, pentru a asigura finanţarea sistemului sanitar.
În plus, bugetul administrat de CNAS este grevat şi în acest an şi de datoriile acumulate către furnizori.
Astfel, preşedinta CNAS a precizat că instituţia are arierate de 4,2 miliarde lei doar pentru concedii medicale din anii anteriori, în timp ce datoriile pentru medicamente şi materiale sanitare, în valoare de 1,4 miliarde de lei, au fost achitate la începutul acestui an.
Comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil proiectul bugetului de stat pe 2025 pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru CNAS, cu 21 de voturi 'pentru' şi 13 voturi 'împotrivă', respingând toate amendamentele depuse.