Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat 77 de noi medicamente în 2023 pentru autorizare de punere pe piaţa Uniunii Europene, un număr mai mic decât anul trecut, arată datele publicate de instituţie. Dintre medicamentele care au primit recomandare pozitivă, 39 au substanţe active noi, care nu au mai fost autorizate până acum în statele membre ale UE, arată un raport publicat de agenţia europeană. În UE, decizia de autorizare centralizată este luată de Comisia Europeană, pe baza recomandărilor transmise de EMA.
De asemenea, între medicamentele care au primit recomandare în vederea autorizării, 17 sunt orfane, adresându-se unei nevoi medicale neacoperite.
Pe categorii de afecţiuni, cele mai multe medicamente care au primit opinie pozitivă anul trecut au fost pentru afecţiuni oncologice şi hematologice, potrivit datelor agenţiei europene.
Tot în 2023, EMA a recomandat extinderea indicaţiei terapeutice pentru 77 de medicamente existente.
Spre comparaţie, în 2022, EMA a recomandat autorizarea a 89 de noi medicamente în UE şi extinderea indicaţiei terapeutice pentru alte 91 de medicamente.
EMA este instituţia responsabilă de evaluarea medicamentelor pentru care companiile farmaceutice solicită autorizaţii de punere pe piaţă la nivel centralizat în Uniunea Europeană.
În fiecare lună, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA se reuneşte în şedinţă pentru a decide dacă recomandă sau nu emiterea de autorizaţii pentru medicamentele care au încheiat procesul de evaluare.