Comisia Europeană suspectează grupul farmaceutic israelian Teva de încălcarea legislaţiei de concurenţă în Uniunea Europeană, prin acţiuni menite să întârzie deschiderea competiţiei pentru un medicament indicat în tratamentul sclerozei multiple.
Comisia Europeană a informat Teva în legătură cu concluziile preliminare ale unei verificări în acest sens în legătură cu medicamentul Copaxone (substanţa activă acetat de glatiramer), indicat terapeutic pentru a scădea numărul episoadelor de scleroză multiplă (recidive).
Executivul UE a realizat inspecţii neanunţate la sediile mai multor filiale ale Teva în octombrie 2019 şi martie 2021 şi a demarat investigaţii privind practicile companiei în legătură cu medicamentul Copaxone.
"Nu există încă un tratament pentru boala cronică scleroză multiplă, astfel că medicamentele inovative pot face o mare diferenţă în privinţa calităţii vieţii pacienţilor", a declarat comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager, citată de Reuters.
"Protejarea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală este esenţială pentru progresul ştiinţific. Îngrijorarea noastră este că Teva ar fi utilizat în mod incorect sistemul de patente pentru a se proteja de competiţie", a completat comisarul european.
În cazul în care concluziile preliminare ale Comisiei Europene sunt confirmate, Teva ar putea fi acuzată de abuz de poziţie dominantă, pe baza articolului 102 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene.