,,Distribuţia paralelă europeană aduce economii de 5-7 miliarde de euro în sistemele de sănătate europene în fiecare an”, a atras atenţia Coralia Kreyer, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) în cadrul celei de-a treia ediţii a dezbaterii ,,Access and Therapies360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii. În opinia sa, aceste economii ar putea creşte în condiţiile în care statele membre ar lărgi puţin sfera legislativă în ceea ce priveşte importurile, dar şi exporturile paralele.
Intervenţiile preşedintei Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) au fost solicitate, de regulă, atunci când România a instituit nişte restricţii la export pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor în România, nu însă şi pentru a vorbi despre importul paralel, ,,motiv pentru care nu se poate vorbi despre nişte economii aduse de importul paralel bugetului alocat medicamentelor sau bugetului de stat în România”, a spus Coralia Kreyer.
În timp ce distribuţia paralelă a scăzut ca pondere din piaţa totală a produselor farmaceutice în ultimul deceniu şi în timp ce interdicţiile la export au fost instituite în majoritatea statelor membre, penuriile au continuat să crească şi având un impact negativ asupra pacienţilor din Europa.
,,Credem că aceste aspecte consolidează ideea că limitarea activităţilor sectorului nostru nu a contribuit în niciun fel la reducerea acestor penurii, ci dimpotrivă”, a precizat Coralia Kreyer.
Asociaţia europeană a distribuitorilor de medicamente consideră că propunerea pentru o nouă directivă poate furniza obligaţia de serviciu public care subliniază mai bine responsabilităţile părţilor interesate din lanţul de aprovizionare.
,,La momentul actual în directiva actuală există articolul 81 care stabileşte obligaţia de serviciu public şi este transpusă şi în legislaţia noastră. Cu toate acestea, importanţa unei obligaţii de serviciu public bine echilibrat şi adecvat nu trebuie subestimată. Considerăm, de asemenea, că adăugarea capitolului privind disponibilitatea şi securitatea aprovizionării cu medicamente în regulament ca un pas pozitiv şi important pentru a împiedica apariţia acestor penurii la nivel european”, a subliniat Coralia Kreyer la dezbaterea Access and Therapies 360.
"Noi, ca distribuţie paralelă, solicităm în mod permanent legiuitorilor să consolideze funcţionarea pieţei interne a medicamentelor şi, în special, să îmbunătăţească situaţia cu care se confruntă distribuitorii cu privire la volumele insuficiente de medicamente introduse pe piaţă de către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă, ceea ce duce la un număr crescut de penurii în statele membre şi inclusiv în România. Am fost parte a dialogului cu autorităţile privind importul paralel. Nu s-a rezolvat nici până în prezent. Este important pentru a defini penuriile cu care ne confruntăm în acest context financiar dificil, să vedem beneficiile medicamentelor importate paralel pentru economiile pe care le-ar putea crea sistemului nostru de sănătate", a completat preşedintele ADEM.
Vezi şi Oana Ingrid Mocanu de la CNAS participă la dezbaterea Access and Therapies 360