România rămâne lider mondial în domeniul apiterapiei ştiinţifice, care presupune folosirea produselor stupului pentru sănătate, şi este singurul stat din lume care a aprobat propolisul ca medicament, prin procedură tradiţională, a declarat joi preşedintele Comisiei Ştiinţifice de Apiterapie a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultori Apimondia, biochimistul Cristina Mateescu, citat de Agerpres.
Potrivit specialiştilor, românii preferă să consume mai mult produse apicole decât miere, în condiţiile în care România reuşeşte să producă cea mai variată gamă de produse, cu cele mai bune proprietăţi.
"În domeniul apiculturii suntem o ţară binecuvântată prin resursele melifere deosebite pe care le are şi prin apicultorii profesionişti pe care îi are. Din acest motiv s-a şi născut în România apiterapia ştiinţifică, folosirea produselor stupului pentru sănătate şi în alimentaţia omului", a spus Mateescu.
"La nivel de apiterapie, spunem noi cu modestie, încă suntem pe primul loc la nivel mondial. (...) La noi, apiterapia sau apifitoaromoterapia este recunoscută ca şi competenţă medicală pentru medici. (...) Din punct de vedere al procompletat biochimistul.
Specialistul a subliniat că România este singurul stat din lume care a aprobat propolisul ca medicament, prin procedură tradiţională.
"România este singurul stat care a aprobat propolisul ca medicament prin procedura tradiţională. Tinctura de propolis şi supozitoarele cu propolis sunt recunoscute ca medicamente de către Agenţia Naţională a Medicamentului, ceea ce este un pas mult înainte faţă de alte ţări", a spus Cristina Mateescu.
În plus, suplimentele alimentare produse în România valorifică toate produsele stupului.
"Sezonul este acum şi primăvara, când încep răcelile, o slăbire a sistemului imunitar, (...) produsele cu propolis se bucură de foarte multă apreciere. De asemenea a crescut şi interesul pentru lăptişorul de matcă şi pentru polen. Este un curent în consumul de polen crud, congelat sau în consumul de păstură, care, pe lângă valoarea nutriţională deosebită, au şi efecte terapeutice", a menţionat Mateescu.
Potrivit datelor oficiale, consumatorii români cumpără, în medie, un borcan de miere produsă în ţară pe an, în ciuda exporturilor masive.
"Cea mai mare parte a producţiei de miere este exportată. În 2016 am fost pe primul loc în Europa la exportul de miere şi a fost cea mai bună miere exportată. (...) Mierea noastră în general pe piaţa europeană este foarte apreciată", a arătat Cristina Mateescu.
Deşi consumul de miere din România este încă scăzut faţă de alte state europene, el a crescut de zece ori în ultimii 30 de ani.
"Au fost făcute nişte eforturi colosale să se ajungă la un consum de circa 500 de grame de miere pe cap de locuitor, pentru că la începutul anilor 1990, consumul era de maxim 50 de grame, deci nici o lingură de miere pe an un cetăţean al României nu consuma. Acum s-a ajuns la circa un borcan de miere pe an, faţă de 50 de grame, deci a crescut de zece ori consumul", a menţionat Mateescu.
Specialiştii avertizează persoanelor interesate să consulte un medic înainte să încerce o terapie pe bază de miere şi produse apicole. În Uniunea Europeană, producătorii nu au voie să scrie pe etichete dacă produsul este bun pentru sănătate şi în ce mod.
La Sibiu a început joi a 11-a ediţie a Congresului Naţional de Apiterapie, la care participă şi specialişti din străinătate.