România are un deficit istoric în comerţul exterior cu produse farmaceutice, în condiţiile în care exportă anumite medicamente generice ieftine şi importă cantităţi mari de produse, inclusiv inovative, mult mai scumpe. În 2022, deficitul pe acest segment a ajuns la un nivel-record, pe fondul creşterii semnificative a valorii importurilor.
Astfel, exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au însumat 1,01 miliarde euro în 2022, în creştere cu 2,7% faţă de anul precedent, arată un raport realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro
Este pentru prima dată când exporturile de produse farmaceutice depăşesc pragul de 1 miliard de euro. Chiar dacă este un nivel-record al exporturilor, rata de creştere este mult mai mică decât cea a importurilor.
În 2022, România a importat produse medicale şi farmaceutice în valoare de 4,62 miliarde euro, în creştere cu 11,4% faţă de anul anterior.
În consecinţă, România a înregistrat anul trecut un deficit în comerţul internaţional cu produse medicale şi farmaceutice în valoare de 3,61 miliarde euro, adică 10,6% din deficitul comercial total.
În ultimii ani, creşterea deficitului a fost corelată cu avansul puternic al pieţei farmaceutice interne, acoperită în mare parte din import.
Anul trecut, piaţa farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi prin farmacii şi spitale, a crescut cu 22% faţă de anul precedent, depăşind 5 miliarde de euro. În schimb, consumul de medicamente a urcat cu doar 7,2%, la 705,8 milioane de cutii.
Datele arată că mare parte din creşterea pieţei a provenit din majorarea preţurilor. Astfel, preţul mediu al unei cutii de medicamente a crescut pe parcursul anului trecut cu 12,3%, de la 32,51 lei în ianuarie până la 36,52 lei în decembrie 2022.