Farm. Răzvan Prisada, preşedintele ANMDM, va participa la cea de-a treia ediţie a dezbaterii Access and Therapies 360

Farm. Răzvan Prisada, preşedintele ANMDM, va participa la cea de-a treia ediţie a dezbaterii Access and Therapies 360

Accesul la medicamente reprezintă o componentă fundamentală în realizarea dreptului constituţional la sănătate. Îngrijirile medicale, tratarea bolilor, dar şi prevenirea şi controlul bolilor depind  de accesul la timp şi corespunzător la medicamente. În ciuda progreselor făcute, pacienţii români sunt departe de a beneficia de acelaşi acces la medicamente comparativ cu ceilalţi pacienţi europeni, iar statul are obligaţia de a dezvoltă politici şi legislaţie naţională care să confere şi acest drept pacienţilor. Farm. Răzvan Prisada, preşedintele ANMDM, a confirmat participarea la cea de-a treia ediţie a dezbaterii Access and Therapies 360, organizată de redacţia 360medical.ro.

Evenimentul va avea loc pe 14 septembrie 2023 şi va aborda mai multe teme printre care: accesul pacienţilor la medicamente inovatoare şi cauzele care plasează pacienţii români la coadă clasamentului european în ceea ce priveşte accesul la inovaţie, măsurile care au fost întreprinse pentru a modifica acest clasament, dar şi soluţiile propuse de pacienţi, autorităţile din sănătate şi industria farmaceutică, discontinuităţile din piaţă privind aprovizionarea cu medicamente – care sunt modalităţile de minimizare a riscurilor de apariţie a acestora şi cât ne costă în realitate aceste discontinuităţi.

Farm Răzvan Prisada, preşedintele ANMDM, va participa la dezbatere şi va oferi punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce.

Ate subiecte ce vor fi dezbătute la eveniment sunt referitoare la impactul modelului de evaluare HTA, a metodologiei de negociere a contractelor cost volum, dar şi a finanţării asupra accesului şi disponibilităţii medicamentelor (analiză aria oncologie, scleroză multiplă) dar şi a Declaraţiei privind Planul de acţiune pentru AVC în Europa (SAP-E), la noul Contract Cadru şi felul în care reuşeşte acesta să stimuleze pătrunderea genericelor şi biosimilarelor în piaţa românească de medicamente; care sunt schimbările în acord cu Planul Naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

De asemenea, speakerii vor fi invitaţi să vorbească şi despre accesul la dispozitivele medicale, cum sunt absorbite noile tehnologii medicale în sistemul de rambursare din România şi accesul pacienţilor români la acestea (chirurgie robotică), dar şi despre accesul la vaccinuri şi prioritizarea imunizării prin vaccinare pe tot parcursul vieţii – oportunitate de a îmbunătăţi sănătatea populaţiei, de a reduce răspîndirea rezistenţei antimicrobiene şi de a consolida sustenabilitatea sistemelor de sănătate.

Dezbaterea Access and Therapies 360 face parte din seria de evenimente 360APT (Acces, Politici, Terapii) şi va putea fi urmărită live pe site, dar şi pe facebook şi youtube.

viewscnt