Grup de lucru între ministerele Sănătăţii şi Economiei, pentru a stimula investiţiile în producţia de medicamente în România

Grup de lucru între ministerele Sănătăţii şi Economiei, pentru a stimula investiţiile în producţia de medicamente în România

România are un deficit istoric în comerţul exterior cu produse farmaceutice, în condiţiile în care exportă medicamente generice ieftine şi importă cantităţi mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe. Pe fondul penuriilor înregistrat în ultimul timp, Uniunea Europeană începe să formuleze politici menită să reducă dependenţa blocului comunitar de importurile de medicamente din alte zone, în special Asia, prin măsuri care să încurajeze producţia în statele membre. ŞiRomînia începe să ia măsuri în acest sens, un prima pas fiind crearea unui grup de lucru inter-instituţional, între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei, menit să găsească soluţii pentru creşterea investiţiilor în producţia de medicamente. 

Măsura este prevăzută într-un memorandum discutat în şedinţa de guvern de joi.

"Vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită accesul pacienţilor la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile. Aceste soluţii vor fi discutate şi cu industria farmaceutică din România", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei Executivului.

În cadrul grupului de lucru vor fi discutate soluţii pentru stimularea investiţiilor în producţia de medicamente, după modelul altor state europene, precum Spania.

"În cadrul acestui grup de lucru inter-instituţional, vom încerca să găsim soluţii, pe care alte state le-au aplicat - vă dau un exemplu de bună practică: Spania -, care au dus la încurajarea investiţiilor în acest sector şi la crearea unei independenţe în ceea ce priveşte producţia de medicamente, inclusiv de materii prime - pentru că materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin, în cea mai mare parte, din Asia", a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit memorandumului discutat în guvern, industria farmaceutică nu se află în sfera de competenţă a niciunei instituţii naţionale din punct de vedere al finanţării, al acordării de facilităţi privind producţia de medicamente şi al competitivităţii.

Astfel, memorandumul propune ca, din punct de vedere al activităţii de reglementare specifică, supraveghere şi control în domeniul medicamentului, industria farmaceutică va rămâne sub supravegherea Ministerului Sănătăţii, în timp ce Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului se va ocupa de încurajarea producţiei autohtone de medicamente, materii prime şi alte materiale (excipienţi, ambalaje) necesare în diferitele etape ale procesului de producţie.

Tot Ministerul Economiei va avea între atribuţii şi stimularea sectorului farmaceutic, creşterea competitivităţii sale din punct de vedere economic şi crearea unui cadru atractiv şi favorabil inovaţiei.

Grupul de lucru inter-instituţional dedicat industriei farmaceutice, creat de către cele două ministere, "va asigure formularea, de o manieră coordonată, a priorităţilor în raport cu acest domeniu şi a poziţionărilor României în negocierile şi demersurile relevante de la nivel UE pe subiect", mai arată documentul.

Datele oficiale arată că industria farmaceutică din România, care include în principal producători de medicamente generice, a înregistrat în primul trimestru din 2024 o scădere puternică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

România are şi un deficit istoric în comerţul exterior cu produse farmaceutice, în condiţiile în care exportă medicamente generice ieftine şi importă cantităţi mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe.

Ultimele statistici oficiale arată că, în 2023, importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel-record, de peste 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat anul trecut că România se confruntă cu una dintre cele mai grave situaţii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente, fiind vulnerabilă şi dependentă de importuri după închiderea multor fabrici de substanţe active după 1990.

PRIMER consideră că este nevoie de relansarea producţiei de materii prime din sectorul farmaceutic în ţara noastră, iar pentru acest lucru este necesar un schimb de experienţă cu marii producători din India.

viewscnt