Guvernul a aprobat, cu mare întârziere, introducerea de noi molecule pe lista medicamentelor compensate. Niciun medicament nou introdus pe lista de compensate timp de un an

Guvernul a aprobat, cu mare întârziere, introducerea de noi molecule pe lista medicamentelor compensate. Niciun medicament nou introdus pe lista de compensate timp de un an

Criza bugetară din ultimele luni a afectat derularea programelor naţionale de sănătate şi activitatea spitalelor. Un alt efect a fost amânarea introducerii de noi molecule pe lista medicamentelor compensate. Ministerul Sănătăţii a lansat în noiembrie 2023 în dezbatere publică un proiect în acest sens, care a fost, însă, blocat pe circuitul interministerial de avizare până de curând. Guvernul a aprobat abia marţi actul normativ propus acum 5 luni de Ministerul Sănătăţii, care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 de molecule noi, din care 22 de molecule noi. Noul act normativ se aplică de la 1 mai 2024, adică exact la un an după precedenta introducere de noi molecule pe lista celor compensate. Potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). de noile medicamente vor beneficia peste 110.000 de pacienţi.

Ultima decizie de introducere de noi molecule pe lista medicamentelor decontate şi compensate a intrat în vigoare de la 1 mai 2023.

"La solicitarea MS, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 de molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent şi alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008", susţine Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Hotărârea de guvern care include 28 de molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an, însă a fost blocat, din motive bugetare, “în labirintul birocratic dintre instituţiile statului (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanţe) încă din luna noiembrie”, menţiona ARPIM.

Astfel, includerea noilor molecule pe lista medicamentelor compensate urma să se realizeze în două etape: de la 1 ianuarie 2024 (pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru precum si pentru medicamentele incluse condiţionat) şi 1 martie 2024 (pentru medicamentele incluse necondiţionat cu impact bugetar ), potrivit proiectului de act normativ. În final, potrivit actului normativ aprobat marţi de guvern, noile molecule vor fi compensate abia de la 1 mai 2024.

Proiectul a fost blocat în ciuda faptului că, pentru multe dintre aceste medicamente, impactul bugetar este neutru sau chiar negativ, comparativ cu alternativa terapeutică deja compensată.

Potrivit ARPIM, aproximativ 84.000 de pacienţi ar avea nevoie de medicamentele care aşteaptă să fie incluse necondiţionat pe listă şi aproximativ 30.000 de pacienţi de medicamentele care vor fi incluse în contractele cost-volum.

Mai mult, 15 dintre aceste medicamente reprezintă singura şansă pentru pacienţii cu stadii evolutive avansate ale unor afecţiuni oncologice, boli rare, afecţiuni oftalmologice, dializă sau scleroză multiplă.

În prezent, peste 110.000 de pacienţi, aproximativ echivalentul populaţiei unor oraşe precum Buzău, Baia Mare, Botoşani, majoritatea cu boli grave, aşteaptă de mai bine de un an să primească medicamente salvatoare de vieţi, potrivit estimărilor ARPIM.

NOILE MOLECULE

Potrivit noului act normativ, în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din preţul de referinţă), se introduce o moleculă: isavuconazol (forma orală), medicament indicat pentru tratamentul aspergilozei invazive şi mucormicozei la pacienţii la care amfotericina B este inadecvată.

În sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secţiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 15 molecule (din care 10 nelistate în prezent): bulevirtid (hepatite cronice, ciroză hepatică), satralizumabcombinaţii foslevodop + foscarbidop (boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice), anifrolumab (colagenoze majore), adalimumab, anakinra (poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă), metreleptin (boli endocrine şi metabolice), dapagliflozină (boala cronică de rinichi – faza predializă), ranibizumab, ciclosporin (boli degenerative ale ochiului / glaucom şi boli maculare), rituximab (Pemfigus), upadacitinib (boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt, artropatia psoriazică, apondiloartrita axială), filgotinib (poliartrita reumatoidă), apremilast (artropatia psoriazică) şi bimekizumab (psoriazis cronic sever / plăci).

În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 11 noi DCI-uri, nelistate în prezent: lipegfilgrastim, tucatinib, sacituzumab govitecan, asciminib, imunoglobulină anti-limfocite, mosunetuzumab (programul naţional de oncologie), ofatumumab (programul naţional de boli neurologice – subprogramul de tratament al sclerozei multiple), plante / mesteacăn (programul naţional de diagnostic si tratament pentru boli rare si sepsis sever – epidermoliza buloasă), ravulizumab (sindrom hemolitic uremic atipic / SHUa şi hemoglobinurie paroxistică nocturnă / HPN),  alfa olipudază (sfingomielinază acidă / DSMA), oxihidroxid sucroferic (programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renala cronică).

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 20% din preţul de referinţă) se introduce un nou DCI: nimodipin (comprimate filmate).

viewscnt