Guvernul a introdus 20 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate, după mai multe amânări

Guvernul a introdus 20 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate, după mai multe amânări

Guvernul a aprobat miercuri, după mai multe amânări, o hotărâre care prevede introducerea de 20 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate în 2022, în două etape.

Numărul de noi molecule este mai mic decât cel inclus în proiectele lansate anul trecut în dezbatere de către Ministerul Sănătăţii, De altfel, impactul bugetar al măsurii este unul semnificativ, de circa 500 de milioane de lei doar în 2022, potrivit calculelor realizate de iniţiatorii măsurii.

Proiectul a fost realizat într-o primă variantă în luna iulie 2021 şi prevedea introducerea a 27 de noi molecule, eşalonată în funcţie de impactul bugetar, şi apoi relansat în septembrie într-o formă modificată, care includea 29 de noi molecule ce urmau să fie introduse etapizat, de la 1 octombrie şi 1 decembrie 2021.

Varianta finală, aprobată abia miercuri de guvern, cuprinde doar 20 de noi molecule  care vor intra pe lista de medicamente compensate în 2 etape, de la 1 februarie şi 1 martie 2022.

Cele 20 de medicamente inovative sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni neurologice, afecţiuni oncologice, muscoviscidoză, hipertensiune arterială, afecţiuni pulmonare cronice, hemofilie şi talasemie, boli rare, hepatite cronice, Parkinson, psoriazis cronic sever şi poliartrită reumatoidă.

“Aceste medicamente sunt destinate pacienţilor cu o evoluţie a bolii dificil de controlat, iar în unele cazuri reprezintă ultima sau singura soluţie terapeutică”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila.

IMPACT BUGETAR

În proiectele anterioare lansate în 2021 se estima că cel mai mare impact bugetar urma să fie generat în 2022 de introducerea a 14 noi medicamente.

“Pentru aceste 14 DCI-uri, valoarea estimată a impactului bugetar aferentă anului 2022, în suma de aproximativ 500.000.000 lei (estimare ce a avut in vedere nivelurile actuale ale preţurilor maximale aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, valabile până la 31.12.2021) va fi inclusă în propunerile de buget pentru anul 2022, astfel încât decontarea să se realizeze cu încadrarea în bugetul FNUASS alocat medicamentelor cu şi fără contribuţie personală precum şi în bugetul alocat programelor naţionale de sănătate curative”, se menţiona în referatul de aprobare al proiectului.

Încadrarea urmează să fie corelată cu nivelul taxei clawback datorată de persoanele obligate la plata acesteia (pentru 13 din cele 14 DCI nou incluse, nivelul contribuţiei clawback este de 25%) si cu monitorizarea prescrierilor raportat la respectarea criteriilor de includere în tratament a pacienţilor eligibili ce vor fi prevăzute în protocoalele terapeutice aferente, elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

NOILE MOLECULE

Potrivit proiectului lansat în discuţie în 2021,  în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare de 90% din preţul de referinţă), se introduce 1 tratament: somatropină (tratamentul pe termen lung la copiii cu deficit de creştere).

În sublista B (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă), se introduc 2 tratamente: combinaţii enalapril + lercanidipină şi combinaţii irbesartan + amlodipină (hipertensiune arterială).

În sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secţiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 12 DCI-uri: combinaţii sofosbuvir + velpatasvir, combinaţii glecaprevir + pibrentasvir, apomorfină, tetrabenazină, hormon paratiroidian, teduglutidă, upadacitinib, tildrakizumab, benralizumab, dupilumab, nintedanib şi inhibitor alfa 1 proteinază umană. 

În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 9 noi DCI-uri: cemiplimab, polatuzumab vedotin, gilteritinib, tivozanib, dabrafenib, simoctocog alfa, lumacaftor + ivacaftor, rurioctocog alfa pegol şi eculizumab.

În sublista C secţiunea C3 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 100% din preţul de referinţă) se introduce 1 nou DCI: palivizumab.

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 20% din preţul de referinţă) se introduc 4 noi DCI-uri: benfotiamină, combinaţii, tolperison şi acid hialuronic. 

viewscnt