Încă un an de pierderi pentru Unifarm

Încă un an de pierderi pentru Unifarm

Compania Unifarm a fost înfiinţată pentru ca Ministerul Sănătăţii să poată rezolva operativ situaţiile speciale, de excepţie, ce pot apărea în activitatea complexă în vederea asigurării unei bune stări de sănătate a populaţiei. De anul trecut, Unifarm s-a transformat într-o companie ce acţionează pe piaţa concurenţială, pentru obţinerea de profit. Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2023 aprobat de Guvern prevede că societatea va înregistra din nou pierderi anul acesta, în condiţiile unor cheltuieli mult mai mari decât veniturile. 

Bugetul este cuprins într-o hotărâre aprobată de guvern şi publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial. Proiectul iniţial de buget, propus de Ministerul Sănătăţii, era complet diferit, fiind prevăzut un profit de 740 milioane lei (circa 150 milioane euro), care urma să fie folosit pentru acoperirea pierderilor de anii trecuţi.

În varianta finală de buget pe 2023, aprobată de guvern, Unifarm estimează venituri totale de 172,92 milioane lei, cheltuieli de 272 milioane lei şi pierderi de 99 milioane lei (circa 20 milioane euro).

În 2020, în plină pandemie, Unifarm a fost folosită pentru a realiza achiziţii de urgenţă de medicamente şi de materiale sanitare pentru unităţile sanitare publice, iar pentru acest scop a primit un credit de 1,15 miliarde lei de la Ministerul Finanţelor, aflat în prezent în proces de restructurare.

Compania a fost marcată anii trecuţi de acuzaţii de corupţie privind achiziţiile din perioada pandemiei.

Acum, bugetul companiei, care are 72 de angajaţi, sugerează o creştere a activităţii de distribuţie de medicamente, Unifarm fiind printre companiile care aduc medicamente în ţară prin autorizaţii pentru nevoi speciale.

Astfel, portofoliul de produse al companiei a crescut de la 3 molecule active existente la vânzare, la începutul anului 2022, până la 333 de molecule active la începutul anului 2023.

Unifarm estimează că acest portofoliu va depăşi 1.162 de molecule active la vânzare până la sfârşitul anului 2023.

În plus, compania a încheiat anul trecut cu 5 contracte de distribuţie şi estimează că va ajunge la 13 contracte de distribuţie la finalul acestui an.

viewscnt