Investiţii de 100 milioane euro la Antibiotice Iaşi pentru creşterea producţiei de medicamente esenţiale

Investiţii de 100 milioane euro la Antibiotice Iaşi pentru creşterea producţiei de medicamente esenţiale

Producătorul de medicamente generice Antibiotice Iaşi este singurul jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român. Compania are un plan de dezvoltare strategică până în 2030 care vizează creşterea cifrei de afaceri şi a cotei de piaţă prin extinderea producţiei. În acest scop, Antibiotice Iaşi intenţionează să construiască o nouă capacitate de producţie, ambalare şi depozitare şi să înfiinţeze un centru de cercetare şi inovare, pentru care este aproape să obţină o finanţare importantă prin  iniţiativa STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) a Uniunii Europene.

Detaliile noilor investiţii au fost oferite joi, într-o conferinţă de presă la care au participat directorul general al companiei, Ioan Nani, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

"În prezent, suntem în curs de a ne califica cu 203 proiecte importante pentru producţia de medicamente critice. Practic, România poate să se mândrească astăzi că este al doilea stat european - cred că Germania este uşor lângă. (...) Fiecare am depus proiecte în programul STEP, pentru a dezvolta producţia de medicamente critice în consumul populaţiei din Europa", a declarat Ioan Nani.

În prezent, Antibiotice Iaşi are 25 de medicamente critice în portofoliu, iar după finalizarea noilor investiţii va ajunge la 45 de medicamente critice.

"Eforturile noastre investiţionale se vor duce în continuare pe un centru nou de cercetare, Inova a+, care va consolida producţia de medicamente la Iaşi, în România, în Europa, şi în două situri noi de producţie", a mai spus managerul.

Investiţiile, în valoare totală de circa 100 de milioane de euro, sunt aproape de a fi aprobate, potrivit ministrului Adrian Câciu.

"Vom veni cu o investiţie de 100 de milioane de euro pentru producerea de medicamente critice. Va fi singura investiţie din România şi, de ce nu, din regiune, (...) pe trei componente: o componentă de cercetare, o componentă de producţie şi o componentă, foarte importantă, de resursă umană", a spus ministrul.

Compania Antibiotice Iaşi are un plan de dezvoltare strategică, numit “The Future together 2020-2030”, care ţinteşte multiplicarea profitului, a cifrei de afaceri cu impact asupra majorării cotelor de piaţă deţinute de Antibiotice pe piaţa locală şi internaţională.

Potrivit directorului general al companiei, numărul de salariaţi ai Antibiotice Iaşi se va menţine la circa 1.400, însă vor exista redistribuiri în funcţie de necesităţi.

Câştigul lunar mediu net din compania va creşte de la circa 1.150 euro în prezent la 2.500 euro la finalul acestui deceniu. "Altminteri, tindem să devenim o piaţă de forţă de muncă pentru alte companii din Europa", a mai spus Ioan Nani.

Anul trecut, compania a anunţat că a obţinut un ajutor de stat în valoare de 85 milioane lei, acordat prin schema de stimulare a investiţiilor cu impact major în economie, pentru investiţia într-o nouă capacitate de producţie.

viewscnt