Mai multe medicamente care lipsesc în România vor fi aduse în ţară prin autorizaţii pentru nevoi speciale

Mai multe medicamente care lipsesc în România vor fi aduse în ţară prin autorizaţii pentru nevoi speciale

Ministerul Sănătăţii a elaborat o nouă listă, care cuprinde 11 medicamente, ce pot fi aduse prin autorizaţii de nevoi speciale, deoarece nu pot fi asigurate prin canale obişnuite de distribuţie.

Este a doua listă de acest fel elaborată în ultimele 2 luni. Lista precedentă, anunţată în luna iulie, cuprindea 14 substanţe active.

Măsura a fost decisă după intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului Sănătăţii care a introdus noi reglementări vizând asigurarea continuă de stocuri de medicamente pentru nevoi speciale, printre care se numără obligaţii mai clare pentru deţinătorii de autorizaţii pentru astfel de medicamente.

Noua listă elaborată de Ministerul Sănătăţii cuprinde următoarele medicamente: TMP/SMX (sulfametoxazol + trimetoprim) 1 g, metotrexat 2,5 mg, acid tranexamic 500 mg/5 ml, buprenorfină + naloxonă 2 mg/0,5 mg,  buprenorfină + naloxonă 8 mg/2 mg, nicardipină 10 mg/10 ml, levosimendan 2,5 mg/ml, milrinonă 10 mg/10 ml, imunoglobulină umană normală sol. perf. 50 ml, imunoglobulină umană normală sol. perf. 100 ml şi imunoglobulină tetatnică sol inj. 1500 UI/ml.

Lista a fost elaborată în baza ordinului ministrului sănătăţii nr. 85/2013, referitor la medicamentele utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale şi având în vedere solicitarea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii de punere pe piaţă a unor medicamente care nu pot fi asigurate temporar, prin canale obişnuite de distribuţie, sau nu deţin autorizaţie de punere pe piaţă validă în România.

“Distribuitorii de medicamente interesaţi de efectuarea demersurilor în vederea obţinerii autorizaţiei de nevoie speciale pentru medicamentele cu DCI din lista de mai sus, vor transmite intenţia Ministerului Sănătăţii, în atenţia Direcţiei Politica Medicamentului, a Dispozitivelor şi
Tehnologiilor Medicale, (...) până la data de 4 septembrie 2021”, a precizat ANMDMR.

Termenul limită până la care solicitanţii se angajează să pună pe piaţă medicamentul, calculat din
momentul eliberării autorizaţiei privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale, este de
30 de zile calendaristice, pentru fiecare dintre medicamentele din listă.

viewscnt